Vill nå 30 procent verkningsgrad i tandemsolceller
Midsummer har tillsammans med bl a University of New South Wales (UNSW) och världens tre största solpanelstillverkare (LONGi, Trina Solar & Jinko Solar) beviljats finansiering för ett forskningsprojekt för att utveckla en kisel-CIGS-tandemsolcell med 30 procents verkningsgrad.
UNSW kommer att leda projektet som har en budget på drygt 84 miljoner kronor, delvis finansierat av den australiensiska staten. Forskningen kommer att utföras på forskningsmaskinen UNO som universitetet tidigare köpt från Midsummer. Målsättningen med projektet är att ta fram en högeffektiv och stabil tandemsolcell med redan kommersialiserade teknologier. Projektets mål är solpaneler med över 30 procents verkningsgrad.
Dagens massproducerade kiselpaneler håller en verkningsgrad runt 20 procent och tunnfilmspaneler likt CIGS (koppar, indium, gallium, selen och/eller svavel) ligger ännu lägre. Genom att kombinera teknologierna i s k tandemsolceller kan man teoretiskt nå mycket högre verkningsgrad (som mäts i procent enligt andelen fotoner som omvandlas till elektricitet). I s k tandemsolceller kombineras olika halvledarmaterial i solcellen, som var och en absorberar olika områden av solspektrumet. Resultatet blir mer effektiva solceller.
– En tandemsolcell med kisel + CIGS har de bästa förutsättningarna för en snabb kommersialisering då det är två mogna, stabila och bevisade teknologier, säger Midsummers VD Sven Lindström. Då Midsummers DUO-system redan idag använder sig av samma solcellsstorlek som kiselsolceller blir det ett självklart val när världens största solcellsbolag ska kommersialisera tandemsolceller i stor skala.
Kiselbaserade tandemsolceller ses som huvudspåret för att kommersialisera solpaneler med över 30 procents verkningsgrad. CIGS-celler med högt bandgap, som kan tillverkas med Midsummers maskiner, har demonstrerat bland den högsta verkningsgraden för potentiella toppceller att kombinera med kisel och har fördelen att de har en mycket lång livslängd samt en redan bevisad skalbarhet i massproduktion.
UNSW School of Photovoltaic and Renewable Energy Engineering är ett av de ledande forskningsinstituten i världen när det gäller solenergi. UNSW använder Midsummers forskningsverktyg UNO som slutinstallerades i maj förra året. Midsummers egenutvecklade DUO-system är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen.
– Genom att arbeta nära våra projektpartners samt världsledande forskare och tillverkare av dessa material, kommer detta projekt att tillhandahålla nästa generations, högpresterande, hållbara och kostnadseffektiva tandemceller som snabbt kan skalas upp, säger professor Xiaojing Hao vid UNSW som leder projektet.
Midsummer meddelade i mars att man medverkar i ett forskningsprojekt på tandemsolceller även vid UCLA i Los Angeles. FoU-projektet vid UCLA har med hjälp av Midsummers teknologi lyckats utveckla en tandemsolcell av typen perovskit-CIGS med 24,9 procent verkningsgrad.
Filed under: SvenskTeknik