Vattentät elektronik på nytt sätt
Med en metod baserad på ett mycket tunt vattentätt skikt vill nu brittiska P2i slå sig in på mobiltelefonmarknaden. Metoden vattenskyddar hela kretskort och förenklar konstruktionen av tunna och flexibla telefoner som samtidigt är vattentåliga.
P2i Dunkable använder en patenterad process som kopplas till mobiltelefontillverkarens produktionsprocess. Det vattentäta skiktet är bara 0,5-1,5 µm tjockt, men ger ändå en tillräcklig säkerhet för att garantera mer än 5 års täthet. I mera krävande tillämpningar talar man om 10 till 30 år.
Till att börja med satsar P2i enbart på mobiltelefonindustrin. På Mobile World congress i Barcelona visar företaget telefoner som är godkända enligt IPX8 och klarar att sänkas i vatten upp till 2 timmar. Detta trots att skalet inte är tätt.
Här är också den stora fördelen med P2i Dunkable. Eftersom kretskort och elektronik är vattentäta finns det inget behov av att göra täta kapslingar med o-ringar etc. Det innebär också att telefonerna kan vara både tunna och flexibla.
Det tunna vattenskydande skiktet hindrar heller inte kylningen av komponenterna. Här är annars ett problem med konventionella vattentäta lösningar. Enligt S2i förändras inte komponenternas temperaturegenskaper av tätningen.
På sikt vill P2i bredda sin marknad till i första hand fordonsvärlden. Vattentät elektronik med bra kylning är en uppenbar vinnare i fordonssammanhang.
Filed under: Utländsk Teknik
”Vattentätt på ett nytt sätt” eller är det bara parylene som har visats på alla elektronikmässor de senaste 20 åren?
https://en.wikipedia.org/wiki/Parylene
https://www.hpetch.se/se/parylenebelaeggning.html