Uppåt för Europa, men dåligt för Norden
De europeiska halvledardistributörerna ser ut att få upp farten igen. Fjärde kvartalet 2016 blev 5,7 procent bättre än samma kvartal 2015 och helårssiffrorna visar också de en hygglig tillväxt (3,8 procent). Den enda region som visar riktigt dåliga siffror är Norden, med en kvartalsnedgång på hela 14,6 procent.
DMASS omsättning 2015/2016 i miljoner euro. Källa DMASS
Siffrorna kommer från DMASS, som säger sig täcka mellan 80 och 85 procent av halvledardistributörerna. Enligt Georg Steinberger, ordförande för DMASS, visar siffrorna en verklig tillväxt.
– Det finns visserligen en del faktorer, som till exempel fler arbetade dagar, som ger en viss snedvridning, men åtminstone 80 procent av tillväxten måste klassas som organisk. Vi ser också välfyllda orderböcker hos distributörerna.
– Däremot ser vi inte samma tillväxt på halvledarmarknaden som helhet och vi ser en fortsatt press på priser och marginaler.
Allra bäst gick det för länderna i Östeuropa, med en tillväxt i fjärde kvartalet på hela 16,7 procent (till 281 miljoner euro). Också Israel Ryssland och Turkiet visade bra siffror.
Tyskland, Frankrike och Storbritannien hade en tillväxt strax under genomsnittet, med 3,1 procent för Tyskland, 4 procent för Frankrike och 4,3 procent för Storbritannien/Irland. Italien hade till och med en liten minskning, med 1,7 procent.
Den enda regionen som visade riktigt dåliga siffror är faktiskt Norden, som backade med hela 14,6 procent, till 151 miljoner euro.
– Där ser vi ett ganska kraftig fortsatt skifte från Norden till länderna i Östeuropa. Vi ser också att Ryssland ser ut att ha kommit över en del av effekterna från sanktionerna. Annars händer inte så mycket vad gäller regional balans, vilket är lite märkligt med tanke på hur stark den tyska marknaden är.
När det gäller produktgrupper är det utan tvekan digitala komponenter som ökar mest. Mikroprocessorer och enkapseldatorer växte med 13,2 procent till 395 miljoner euro, programmerbar logik växte med hela 17,2 procent till 137 miljoner euro och övrig logik ökade med 15,7 procent till 100 miljoner euro.
Andra produktgrupper med hög tillväxt är optokomponenter, DRAM. och NAND-Flash. Den största produktgruppen, analoga komponenter, visade däremot en tillväxt på bara 3 procent och landade på 516 miljoner euro.
– Här måste man vara lite försiktig i att titta på kvartalssiffror. En produktgrupp med tvåsiffrig tillväxt ett kvartal kan mycket väl ha en betydligt sämre tillväxt på årsbasis. Men vi ser en klar trend där kraftkomponenter, enkla enkapseldatorer och analoga komponenter, alla hårt kopplade till den tyska marknaden, har tappat farten. Det är något att hålla ögonen på under 2017.
Filed under: Utländsk Ekonomi
Inte konstigt alls. Vi handlar sedan ett år tillbaka så gott som alla komponenter från ett polskt företag. Alla komponenter vi köper är tre gånger billigare, minst, jämfört med Elfa Distrelec. Samma komponenter, samma tillverkare.
Och över 150 000 olika artiklar. Leveranskostnad (DHL flyg) 75 kr. Beställning före 15:00 = framme nästa dag. Sajten på bland annat svenska, med priser i svenska kronor och i mitt tycke mera lättnavigerad än Elfas…
OK, billigt och snabbt, men kanske inte bra för Sverige / EU?
Tja, Elfa Distrelec är numera schweiziskt, så deras vinst lämnar EU.
Det polska företagets skatter hamnar åtmnstone inom EU.
Hittar inte ett enda argument för att handla från Elfa sedan de stängde sin butik i Göteborg där vi är.