Tre nya bolag redo prova vingarna

Sting-bolagen Cgrain, Volumental och Watty avtackades vid ett fullsatt event på SUP46 i fredags. De tre bolagen har utvecklats rekordsnabbt och när de nu lämnar affärsinkubatorn har de siktet inställt på en global tillväxt.

Från ax till limpa med Cgrain
Fram tills idag har all spannmålsanalys gjorts manuellt. Cgrain har utvecklat ett avancerat bildanalysinstrument som noggrant undersöker och klassificerar varje enskilt frö i ett prov. Innovationen ger spannmålsbranschen både säkrare analyssvar och stor tidsbesparing. När grundaren Jaan Luup kom till Sting 2013 var Cgrain ett utvecklingsprojekt inom Lantmännen. Ett och ett halvt år senare finns ett patent, en färdig produkt och säkrad finansiering från Almi och Vinnova.

− Nu är vi redo att få ut produkten på marknaden. Vi vill sälja tio instrument i Norden i år för att sedan påbörja export i Europa under 2016. Om fem år ska vi producera 120 instrument och omsätta 70 miljoner kronor, säger Jaan Luup, vd och grundare av Cgrain.

Ung svensk framgångssaga inom 3D

Volumental vill individanpassa världen med sin mjukvara för 3D-scanning. Skräddarsydda skor, glasögon och hörlurar blir snabbt verklighet genom Volumentals tjänst, där konsumenten enkelt scannar in sina exakta kroppsmått. Volumental var ett forskningsprojekt på KTH när grundarna för två år sedan registrerade bolaget och började på Stings inkubatorprogram.

Sedan dess har det gått snabbt. Förutom att sätta upp internationella samarbeten inom detaljhandeln har man byggt ett stjärnteam på sjutton personer, genomfört en lyckad Kickstarter-kampanj och säkrat finansiering på 20 miljoner kronor från Founder.org och MOOR, en av de största såddinvesteringarna i Sverige.

− Ett av våra bästa beslut var att gå med i Sting. Att vara en del av den här ”communityn” har gett så mycket. Nu siktar vi högt. Om två år har vi lanserat en plattform där slutanvändaren enkelt kan få fram sina mått för att sedan välja mellan tusentals produkter och leverantörer. Skräddarsytt ska vara norm, inte lyx, säger Caroline Walerud, vd och medgrundare av Volumental.

Watty ska stoppa energislöseriet

Det finns mer energi att spara i våra hem än i resten av samhället tillsammans. Wattys smarta device kopplas till elmätaren och samlar in energidata från hemmet. En mjukvara listar sedan ut vilka apparater som är energitjuvarna. Allt sker automatiskt, vilket gör att konsumenten enkelt får koll på var det finns energi och pengar att spara.

Sedan Watty kom till Sting för två år sedan ska teamet ha vuxit från en till tio personer. Förutom att utveckla en avancerad teknologi har man byggt upp Sveriges hittills största databas inom energiförbrukning och tagit in 10 miljoner kronor i finansiering från affärsänglar och från Energimyndigheten.

− Mitt mål är att bidra till att snabba på förändringen mot ett hållbart samhälle. Watty är på ”cutting edge” av den förändringen genom att utnyttja energidata för att attackera ett av mänsklighetens tuffaste problem. Med IT kan en person nå miljarder andra, och vi som litet IT-bolag kan skapa global effekt. Det är riktigt häftigt, säger Hjalmar Nilsonne, vd och grundare av Watty.

Vid Take off-ceremonin mottog Cgrain, Volumental och Watty utmärkelsen ”Certified by STING” som ett bevis på att de genomgått Stings inkubatorprogram och nu är redo att ta nästa steg på vägen mot en global expansion, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.