Svenskt batteri vann energitävling
Chalmersforskaren Patrik Johansson och hans team stod för ett av fyra vinnande bidrag i kemiföretaget BASF:s öppna innovationstävling inom energilagring. Johanssons koncept, som belönades med närmare en miljon kronor, handlar om att utveckla aluminiumbaserade batterier som förväntas vara effektiva både ur energilagrings- och kostnadssynpunkt.
Patrik Johansson, biträdande professor i fysik.
Licens: Creative Commons
– Den här typen av Al-batterier kommer förhoppningsvis kunna lagra upp mer energi per vikt och framför allt volym och det till en avsevärt lägre materialkostnad än till exempel traditionella litiumbatterier. Fokus ligger på storskalig användning av batterier för att lagra förnybar energi från vind- och solkraftverk, säger Patrik Johansson, biträdande professor i fysik vid Chalmers.
122 bidrag kom in till den internationella energilagringstävlingen som utlystes av BASF i början av året. Utmaningen gällde att hitta nya idéer för att lagra energi från förnyelsebara källor samtidigt som investeringskostnaderna hålls på en låg nivå.
– Jag och mina medarbetare Toshihiko Mandai från Chalmers och Helena Berg, AB Libergreen, har jobbat hårt under våren med att förbereda tävlingsbidraget, bland annat genom experiment för att få fram nya typer av elektrolyter som är nödvändiga för att få Al-batterier att fungera, säger Patrik Johansson.
En jury bestående av företagets egna experter och utomstående specialister valde ut fyra vinnande bidrag som offentliggjordes på BASF:s Creator Space konferens i Ludwigshafen, Tyskland. Samtliga vinnare, förutom Patrik Johansson, kom ifrån amerikanska universitet och alla belönades med 100 000 euro var. Dessutom ges varje team möjlighet att förutsättningslöst utveckla sin idé i samarbete med BASF.
– Nu är vi riktigt taggade att fortsätta arbeta. Att vinna det här priset är en uppmuntran att jobba ännu hårdare för att ta vårt koncept från idéstadiet till att fungera i verkligheten, säger Patrik Johansson.
Läs mer om de fyra vinnande bidragen på den här länken.
Filed under: SvenskTeknik