Svårt hitta rätt kompetens
Awapatents årliga undersökning Innovationsbarometern visar att det har skett en ökning av antalet företag som anser att det är svårt att hitta rätt kompetens inom forskning och utveckling.
Awapatents årliga undersökning Innovationsbarometern kartlägger det svenska klimatet för forskning, utveckling och innovation. Årets undersökning visar att två av tre företag planerar att öka antalet anställda i Sverige inom FoU under 2018 jämfört med förgående år. Många företag har även för avsikt att expandera utanför Sveriges gränser; nästan ett av fem vill öka antalet anställda inom utländsk FoU-verksamhet under 2018. Det främsta hindret för att göra dessa satsningar uppges vara svårigheter att hitta rätt kompetens. I år angav 64 procent av respondenterna detta som det största hindret, en ökning med 12 procentenheter från förgående års undersökning.
– Att allt fler ser kompetensbristen som ett problem är ett hot mot det svenska innovationsklimatet, säger Kristina Walls, regionchef Södra Sverige på Awapatent. Det finns ett stort behov av att omgående börja arbeta mer aktivt med denna fråga. Om vi inte lyckas, kan det innebära svårigheter för vidare utveckling och i värsta fall även en inbromsning av den svenska innovationstakten.
Andra siffror från undersökningen visar att branschen ännu inte är jämställd. Nästan en femtedel av företagen saknar helt kvinnliga FoU-anställda, och 36 procent har färre än 24 procent kvinnor bland sina i FoU-anställda.
– Jag delar bilden att vi har ett problem med jämställdheten, särskilt inom IT- och tekniksektorn och det grundar sig i svårigheten att rekrytera kvinnor till de tekniska utbildningarna på gymnasiet och högskolan. Jag tror att vi behöver lyfta fram fler kvinnliga förebilder och därigenom motivera kvinnor att välja dessa yrken. Vi lever i ett samhälle som är beroende av teknisk innovation och då behöver vi allas perspektiv.
Undersökningen ”Innovationsbarometern” har genomförts av Novus på uppdrag av Awapatent och är en uppföljande undersökning. Målgruppen är forsknings- och utvecklingschefer och ledande befattningar på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom, tillverkningsindustri, samt läkemedel/medtech/biotech, med en omsättning på minst 20 MSEK och minst tio anställda i den svenska verksamheten.
Totalt har 200 intervjuer genomförts under perioden 9–29 november 2017. Deltagarfrekvensen är 21 %.
Filed under: Svensk Ekonomi