Supersnabb asynkron FPGA
Med sin nya Speedster-familj är FPGA-tillverkaren achronix ute efter den lönsammaste FPGA-mrknaden. I avancerad nätverksutrustningar finns behov av programmerbar logik med betydligt högre prestanda än vad som finns idag och det är där Achronix ser sin nich.
Det som skiljer Speedster-familjen från andra FPGA-kretsar (och ASIC-kretsar) är sättet att använda asynkron kommunikation mellan block. Varje steg fungerar som ett pipelinesteg och det går att samtidigt hålla fler signaler i en pipeline. På det sättet kan Achronix komma upp i klockfrekvenser på 1,5 GHz. Men John Lofton Holt , vd för Achronix, är noga med att påpeka att den grundläggande FPGA-tekniken inte skiljer sig från andra.
– Vi använder i grunden samma SRAM-baserade teknik som Xilinx och en arkitektur med en LUT med fyra ingångar. Det gör att verktygstillverkare som Synplicity och Mentor enkelt har kunnat anpassa sina sytesverktyg. Själva gör vi bara layoutverktygen.
– Vi har lagt ner mycket arbete på att dölja de asynkrona delarna, säger Denny Scharf, marknadschef för achronix. Vi skulle förmodligen kunna öka prestanda ytterligare genom att dra nytta av asynkroniteten fullt ut, men då skulle vi inte kunna använda standardverktyg.
Speedster-familjens asynkrona picoPIPE är alltså nyckeln till snabbheten och Holt är övertygad om att företaget har ett tillräckligt bra patentskydd för att ingen annan skall kunna komma ut på marknaden med något liknande. Kombinationen av logik, multiplikatorer, RAM och SerDes-enheter liknar konkurrenternas, men enligt Holt är hastigheten flera gånger högre än vad någon annan kan nå.
– Konventionell FPGA-teknologi har helt enkelt gått i taket och samma sak gäller konventionell standardcellteknik. Det handlar om en fundamental gräns och bara vi har metoder som låter oss komma vidare.
Den första medlemmen i Speedsterfamiljen är SPD60, med 47040 LUT-element, 3,4 miljoner picoPIPE-element, 2,6 Mbit blockRAM, 0,73 Mbit distribuerat RAM, 98 st 18×18-multiplikatorer, 20 st 10,3 Gbit SerDes, 8 st 5 Gbit SerDes och 4 DDR3/DDR2-enheter.
Filed under: Utländsk Teknik