Storsatsning på specialanpassade kurser
Tillsammans med 23 företag och organisationer ska Mittuniversitetet utveckla nya kurser anpassade efter behovet av datadriven utveckling hos olika branscher. I det fyraåriga projektet satsas totalt ca 31 miljoner kronor.
Stefan Forsström, projektledare för DRIVEN tillsammans med Johan Sidén, Patrik Österberg och Birgitta Engberg från Mittuniversitetet
Mittuniversitetet har beviljats finansiering av KK-stiftelsen för att starta ett kompetensutvecklingsprogram för yrkesverksamma. Målet är att utveckla korta kurser som går att kombinera med heltidsarbete. I det fyraåriga projektet deltar 23 företag och offentliga organisationer från olika typer av branscher, som IT, skogsindustri och teknikkonsulter. De medverkande organisationerna finns representerade i hela Sverige och flera av dem verkar i Västernorrlands och Jämtlands län.
– Det har varit ett jättestort intresse från företag att delta i projektet och kompetensutvecklingsbehovet är stort, säger Stefan Forsström, projektledare vid Mittuniversitetet. De medverkande organisationerna ska först beskriva sitt och branschens behov av kompetens, därefter tar vi tillsammans fram ett kursutbud som matchar detta.
Utbudet kommer att byggas i tre olika nivåer där den första nivån kommer innehålla breda kurser, medan den andra nivån erbjuder fördjupad expertkunskap. På den tredje och sista nivån ligger implementeringskurser där företag, i stark samverkan med forskare, får hjälp att överföra ny kunskap och ny teknik i sin organisation.
Projektets budget är på totalt ca 31 miljoner kronor varav KK-stiftelsen finansierar med cirka 21 miljoner kronor. Mittuniversitetet investerar cirka 10 miljoner kronor och resten av finansieringen kommer från samarbetspartners. Bakom satsningen står Mittuniversitetets två största forskningscenter; STC – som forskar inom teknik som bland annat Internet of Things och AI, samt forskningscentret FSCN – som inriktar sig på skogsindustriell forskning.
– I våra nätverk finns redan en spännande mix av företagspartners som vi hoppas ska kunna lära av varandra och skapa nya samarbeten, säger Mattias O´Nils, centrumledare för STC. Det här är ytterligare ett sätt att bidra till samhällsutveckling och utveckla samverkan mellan forskning och näringsliv.
Projektet inleddes 1 oktober 2022 och avslutas 30 september 2026.
Filed under: SvenskTeknik