SoC med DDC-transistorer i volymproduktion
Fujitsu startar volymproduktion av sitt första chip med DDC-transistorer (Deeply Depleted Channel). Det innebär att IP-företaget SuVolta tagit ett stort steg för att få sin snabba och strömsnåla transistorteknik spridd.
Grafikprocessorn MB86S22AA Milbeaut tillverkas i en process som döpts till CS250S. Den kombinerar Fujitsus 55 nm-process och SuVoltas DDC-teknologi för att nå ökade prestanda och minskad strömförbrukning. Den nya komponenten har ungefär 30 procent lägre effektförbrukning och dubbla prestanda jämfört med existerande produkter.
Fujitsu Semiconductor är först ut att licensiera SuVoltas DDC-teknologi. Sedan avtalet presenterades i mitten av 2011 har DDC-tekniken testats på Fujitsus 65 nm- och 55 nm-noder och klarat alla produktions- och tillförlitlighetskrav.
– Det här är ett viktigt steg för halvledarindustrin, säger Dr. Handel H Jones, vd för IBS, Inc. Företagen har tillsammans lyckats att implementera ett "turbosteg" på 55 nm-nivån med mycket lägre kostnader och mycket mindre krav på omkonstruktion än att gå till processnoder som 40 och 28 nm. Eftersom de flesta komponenter idag tillverkas i noder mellan 90 och 40 nm är det här mycket intressant.
DDC-transistorerna implementeras i vanlig planar-CMOS-teknologi. Transistorerna har bland annat en mycket mindre variation i tröskelspänning och ökad ledarmobilitet jämfört med normala transistorer. Resultatet är en nästan halverad effektförbrukning vid samma hastighet, alternativt ökade prestanda på upp till 35 procent vid samma effektförbrukning.
Filed under: Utländsk Teknik