Smartare Elektronikhandbok
Hur bär man sig åt för att få samarbetet mellan produktägare, konsultföretag och legotillverkare att flyta smärtfritt? Vad måste man tänka på redan från början för att undvika obehagliga överraskningar på slutet? Det här är några av de frågor som Smartare Elektronikhandboken kan ge svar på. I dag blev den tillgänglig för alla.
Mats Andersson och Maria Månsson har lagt ner mycket arbete på Smartare Elektronikhandboken
– Det är bara att ladda ner boken, läsa och använda alla mallar och exempel, säger Mats Andersson, processledare för Smartare Elektronikhandboken. Allt är fritt tillgängligt.
Smartare Elektronikhandboken är ett projekt som startades i januari 2017. Projektet är finansierat av Vinnova och är en del av det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem för Sverige. I projektet finns också en rad företag: Atlas Copco AB, EK Power Solutions AB, Frikab AB, Inission AB, Mycronic AB, NCAB, Note AB, Orbit One AB, Prevas AB, Swerea IVF och ÅF AB.
– Vinnova har ställt upp med pengar för att betala Mats Andersson som projektledare och för att betala experthjälp från till exempel Swerea, säger Maria Månsson, ordförande i Smartare Elektroniksystems Värdekedjaråd. Men alla de företag som deltagit i projektet har på egen bekostnad ställt upp med personal och tid. Det handlar om väldigt många timmar, förmodligen dubbelt så många som vi hade tänkt från början.
Praktisk användning
Smartare Elektronikhandboken är en mycket praktisk bok. Den tar steg för steg upp vad som behöver göras i ett projekt, vad man måste tänka på och vilken information som måste gå mellan de olika delarna av värdekedjan. Idag är detta extremt viktigt, eftersom värdekedjan normalt sett består av flera företag, ofta på olika geografiska platser.
– Problemen fanns också förr i tiden, trots att hela värdekedjan ofta låg i samma företag, säger Mats Andersson. Men idag är det betydligt svårare. Produktägaren lägger ofta ut hela konstruktionen på ett konsultföretag, medan produktion, inköp och lagerhållning hamnar hos ett tredje företag. Det är oerhört viktigt att kommunicera rätt information mellan företagen.
– Företagen i Sverige är ofta mycket duktiga och har bra värdekedjor, säger Maria Månsson. Ändå finns det mycket som kan förbättras. Ett av de stora problemen är gränssnittet mellan utveckling och produktion. Där finns en stor potential för förbättringar.
– Det gäller att ha bra och tydliga underlag mellan de olika grupperna som är inblandade i ett komplett projekt.
Klicka här för att ladda ner handboken
Filed under: SvenskTeknik
Och här är länken som Göte glömde…
http://svenskelektronik.se/2018/02/14/handboken-ar-klar/
Tack för det, alltid missar man något. Nu har jag lagt in länkar lite överallt.
/göte
Och så har Elektronikkonsult bytt namn till EK Power Solutions AB
Så är det. Kanske läge att ändra i Smartare Elektronikhandboken också.
/göte