Skruvade vågor ska ge snabbare kommunikation
Bo Thidé, professor vid Uppsala universitet och Institutet för rymdfysik leder en förstudie med målet att ta fram världens snabbaste fiberkommunikation. Oavsett om du är i staden, på fjället eller i skärgården ska nätuppkopplingen ha samma höga hastighet.
Professor Bo Thidé
Det här kan bli verklighet med teknik som skruvar elektromagnetiska vågor och skapar mer plats i etern. Förstudien görs vid Fiber Optic Valley och Acreo Swedish ICT i Hudiksvall.
– Det här är egentligen en hundra år gammal kunskap som har legat i träda. Det handlar om elektromagnetism i grunden där vi använder outnyttjade egenskaper, säger Bo Thidé, professor i fysik vid Uppsala universitet och Institutet för rymdfysik. Han är en av ett tiotal forskare i världen på området.
– Den här tekniken suddar ut vita fläckar som befinner sig i radioskugga. Vi får helt nya förutsättningar för att skapa hållbara, levande samhällen även på glesbygden, säger Jonas Dahlström, vd, Fiber Optic Valley, som delfinansierar den förstudie Bo Thidé ansvarar för.
Förstudien handlar om att med nya fysikaliska metoder öka effektiviteten i fiberkommunikationen genom att ta tillvara hittills outnyttjade egenskaper inom elektromagnetisk strålning.
Fysiker har börjat utveckla ett sätt att utnyttja radiovågor och ljus mycket mer effektivt. De använder en särskild egenskap hos vågorna som kan liknas vid en spiralform. Fenomenet kallas banimpulsmoment eller ”orbital angular momentum” på engelska, och förkortas ofta OAM. I förstudien sammanförs skilda tekniker som elektromagnetism, fiberkommunikation och kvantfysik.
I Bo Thidés uppdrag vid Acreo Swedish ICT ingår att som projektledare söka forskningsfinansiering för exempelvis EU-programmet Future and Emerging Technologies (FET) med ansökan senast 29 september.
Om Bo Thidé
Doktor i teoretisk fysik (kvantfysik och vågfysik) samt professor i rymdfysik (elektromagnetisk strålning och avancerad kommunikation). Specialiteter: Elektromagnetiska fält, kvantfysik, plasmafysik, radiovetenskap och radioteknik, vågutbredning, trådlös kommunikation, optik, akademisk undervisning, innovationer.
Bo Thidé, senior forskare och professor vid Institutet för rymdfysik och Uppsala universitet, har under många år bedrivit forskning kring banimpulsmoment eller Orbital Angular Momentum (OAM) som är en ganska okänd och hittills outnyttjad fysikalisk egenskap hos all elektromagnetisk strålning (radio, mikrovåg, värmestrålning, ljus, Röntgen, …). Nyligen genomförda möjlighetsstudier och experiment i Europa och USA har visat att OAM i förlängningen kan bli en ny fysikalisk bas för att på nya och mer effektiva sätt modulera och överföra information i kommunikationssystem, t.ex. mikrovågslänkar, fiber eller mobiltelefonsystem.
Läs också artikeln: ”Förutsäger egenskaper hos elektromagnetisk strålning ”.
Filed under: SvenskTeknik