Sju av tio svenskar är missnöjda med kollektivtrafiken

Hela 70 procent av svenskarna är missnöjda med kollektivtrafiken i sina städer. De främsta anledningarna är för höga priser, dåliga förbindelser och för få avgångar. Var tredje svensk upplever dessutom ofta irritation på grund av förseningar i kollektivtrafiken. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs nya rapport Samhällsbarometern.

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Resultatet visar att så många som 70 procent är missnöjda med kollektivtrafiken i deras städer. Mer än var tredje svensk upplever också irritation varje månad när de reser kollektivt på grund av förseningar.
Storstadsborna är de som blir mest irriterade över förseningar i kollektivtrafiken. Både i Stockholm och i Göteborg blir drygt var fjärde person irriterad minst en gång i veckan över att bussar och tåg inte går i tid. Mest nöjd med kollektivtrafiken är de som bor på Gotland, tätt följt av Norrbotten och Jämtland.
Trots att det finns gott om miljövänliga alternativ är bilen fortfarande det vanligaste sättet för svenskarna att ta sig runt i sina städer. Det är bara i Uppsala, Stockholm och Göteborg som andra transportmedel konkurrerar ut bilen. Uppsalaborna cyklar helst, medan stockholmare och göteborgare väljer tunnelbana eller tåg.
– Vår undersökning visar tydligt att kollektivtrafiken i Sveriges städer måste förbättras. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men för att fler ska vilja ställa bilen hemma måste alternativen bli bättre. Om kollektivtrafik och cykelbanor förbättras i fler städer kommer vi på sikt kunna se positiva förändringar både i miljön och i folkhälsan, säger Per-Arne Gustavsson,VD på Projektengagemang.

De områden där flest är missnöjda med kollektivtrafiken är:
1. Stockholm
2. Västra Götaland
3. Uppsala
4. Skåne
5. Västerbotten

De områden där flest är nöjda med kollektivtrafiken är:
1. Gotland
2. Norrbotten
3. Jämtland
4. Södermanland
5. Dalarna

Undersökningen visade att hela 42 procent i första hand väljer bil, medan 24 procent promenerar, 14 procent använder tunnelbana/tåg /spårvagn, 13 procent cyklar och 7 procent åker buss. Bara 21 procent av de tillfrågade använder kollektivtrafik i första hand.
Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2 500 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Comments are closed.