Seminarium som var värt resan

ARROW arrangerade ett antal seminarier med LT Spice som tema under hösten. Den tid och plats som passade mig bäst var Göteborg den 6 oktober. Jag funderade ganska länge om det var värt sextio mils resa med övernattningar. I efterhand kan jag konstatera att 120 mil också hade varit värt det.

Seminariet presenterades av Mike Engelhardt. Bättre kan det knappast bli. Mike har levt med simulatorer sedan 1975 och LT Spice är hans skapelse. Vi, som kanske hade väntat oss en vanlig kommersiell presentation med några få inslag av teknik och utan egentligt innehåll, insåg att vi hade rejält fel. Mike visade sig vara en lågmält intensiv person som gick in för jobbet med en intensitet som var äkta – trots att han gjort detta ett otal gånger. Han höll oss i ett fast grepp och hade ändå tid att svara på frågor och leverera ett antal spontana humoristiska kommentarer. En sextimmars föreställning utan svackor – det är starkt.

Fördommar fördummar
Jag är nog inte ensam om att tycka att det är lite skämmigt att använda gratisprogram. Ungefär som svärmor en gång vägrade att använda en mycket bra osthyvel från Den Stora Osttillverkaren och istället envisades med att använda en gammal skev grunka som funnits i huset i generationer. ”Sånt där reklamskräp!” tyckte hon. Inte ens när den aggressiva diskmaskinen avlägsnat ostleverantörens namn kunde hon acceptera den. Är det inte sånt som kallas fördommar?

Mike förklarade i grunden hur LT Spice arbetar och hur modellerna är byggda. Hur man bygger kretsar och sub-circuits, styr simuleringarna, sveper parametervärden, skillnaden mellan assisted mode och direktinmatning. Det mesta av detta hade vi väl klurat ut den hårda vägen men att få en handfast demo av de olika möjligheter detta ger var mycket värdefullt. En trivial sak kan tyckas, men något jag ändå saknat, var hur man kan identifiera varifrån en viss signal i resultatgrafen kommer i kretsschemat, v(013) säger ju inte så mycket. Just detta var något som åtminstone jag aldrig kommer att glömma. Någonsin.

Generell simulator?
Visst är LT Spice ett konstruktionshjälpmedel som koncentrerar sig på Linear Technologys kretsutbud. Annat vore ju konstigt.

Men jag har använt LT Spice även för kraftkretsar med tyristorer och där kan man sakna sådana parametrar som frånslagsfördröjning och lagrad laddning, så därför har jag också en betalvariant av Spice. Men där finns inte heller alla parametrar för alla komponenter och i en del fall (växelriktare för induktionsugnar i MW+ klassen) har problemen att få en rimlig och pålitlig simulering varit så stora att prov i verklig krets ändå varit ”The Proof of the Pudding”.

Med komponenter som kostar mellan 10 och 20 kSEK/styck och där topologin gör att det rasar fyra eller sex av dem vid en miss så hoppas jag att Mike, när han kommer hem från sin ”Safari”, tittar lite på detta. I lågeffektklasser spelar det kanske ingen större roll att ”All Diodes are Snap Diodes”, som Mike förklarade, men en komplettering av diod- och tyristormodellerna skulle vara mycket intressant. Och för en simulator signerad M.E. som har de modellerna skulle åtminstone jag acceptera att det ändå blir en betalvariant till slut.

Annars är det väl sörjt för simulering av generella kretsar. LT Spice har ett stort antal modeller för ”Generic Components” och under ”Misc” finns mallar för olika komponenter från passiva komponenter till elektronrör, SCR, Triacs och annat. Där kan man plugga in tillverkarens egna Spicemodeller, om de finns. Så mina önskemål är kanske redan uppfyllda? Som vanligt beror mitt gnäll kanske mest på min egen oförmåga och brist på komsigför.

Testjiggar
Linear Technology/Analog Devices har ett antal kretsar som är inriktade på switchaggregat av olika slag. Tyngdpunkten i Mikes presentation var att demonstrera hur olika topologier påverkar dynamik, rippel, verkningsgrad och annat sådant som är viktigt att få så bra som möjligt. Och där fick vi (cirka 75 deltagare, varav två kvinnliga) lära oss att det verkligen är i detaljerna som Djävulen gömmer sig.

Eftersom en bild är värd cirka tusen ord så kommer några kilowords här. Men istället för att titta på bilderna så rekommenderar jag lite hands-on på ett av de två bästa fria programmen på nätet. Det andra? Det beror på vem du frågar.


Mike Engelhardt


Full uppmärksamhet


Mike har nu klarat av grundläggande spänningsstyrda topologier och förklarar varför han föredrar strömstyrda i stället. Den kryptiska noteringen ”1978 -> Present” markerar att de strömstyrda dominerat de senaste fyrtio åren


Uppladdning av schottydioden innebär vissa problem som Mike övertygande löste i LT Spice samtidigt som han i all blygsamhet påpekade att han var bäst i världen på design av switchaggregat. Jag tror honom

Jag måste nog ompröva min uppfattning om att ”Reality always has the last say” – i verkligheten finns det tillfällen då den simulerade verkligheten är verkligare än den verklighet vi uppfattar med våra sinnen. Om man säger …

Ha det bra i periferin – och verkligheten!

Kommentarer läser jag gärna

Gunnar Skogsgurra Englund, GKE Elektronik AB

One Response to “Seminarium som var värt resan”

  1. Oj då! En person ringde och berättade att jag fått det hela alldeles om bakfoten och förmodligen inte alls är det sanningsvittne jag försöker vara.

    Seminariet var den fjärde oktober. Inte på söndagen den sjätte. Och inte var det i Götet heller utan i Mölndal. Visserligen inte så mycket fel. Men ändå…