Samarbete kring industriell laserteknik
Problemformulera, forska och hitta lösningar. Omsätt sedan lösningarna i praktiken så att industrin får nytta av dem. Detta är en förenklad beskrivning av det framgångsrika forskningssamarbetet mellan Permanova Lasersystem och Högskolan Väst.
Mölndalsbaserade Permanova Lasersystem har 23 anställda. De har utvecklat, tillverkat och installerat robotiserade lasersystem sedan 1985. Nu går utvecklingen inom det området snabbare än någonsin. Det är som hand i handske för Permanova. Men samtidigt är det krävande.
– Vi är ett litet företag och har inte alla resurser för att driva forskning och teknisk utveckling på egen hand, konstaterar Arash Moini som är ansvarig för Teknik och leverans på Permanova.
Lösningen ligger i samarbete.
– Industrinära projekt är något som Högskolan Väst verkligen är bra på. I projekt där vi deltar som partner tillsammans med slutkunden och Högskolan Väst, driver högskolan forskning och utveckling på grundläggande nivå. Resultaten kan vi föra över till praktisk tillämpning i industrin.
Här är ett exempel på hur det kan fungera: I ett projekt med slutanvändare som bland andra GKN Aerospace, identifierade man behov av ett system för processövervakning av lasersvetsning. Laserstrålen måste hamna exakt rätt för att säkerställa svetskvaliteten, vilket är en utmaning för vissa svetsfogar.
– Högskolan Väst utvecklade en algoritm för att hitta och följa svetsfogen. Vi på Permanova kunde sedan integrera den nya tekniken i vårt befintliga system. Det gjorde den tillgänglig för GKN och övrig industri.
Fredrik Sikström forskar inom produktionssystem på Högskolan Väst. Han lyfter fram ett annat exempel.
– Vi deltar i ett projekt med ett italienskt forskningsinstitut som handlar om ”deformerbar” optik. Tekniken kommer från astronomiska tillämpningar som teleskop.
– Normalt används fast optik vid lasersvetsning. Tillsammans med Permanova har vi vidareutvecklat en deformerbar optik som klarar de höga effekterna i en laserstråle för svetsning. Tack vare deformerbarheten går det att styra laserstrålens egenskaper så att den klarar olika uppgifter utan optikbyten. Det kan bli mycket värdefullt för vissa industriföretag.
Det råder ingen tvekan om att både Permanova och Högskolan Väst har stor nytta av samarbetet.
– Högskolan har hög forskningskompetens och goda tekniska resurser för de grundläggande försök som måste göras i avancerade projekt, säger Arash Moini.
– Permanova har den specialiserade kompetens som krävs för att föra över forskningsresultat till praktisk användning inom industrin, kontrar Fredrik Sikström.
Samarbetet har pågått under många år. I centrum står utveckling av industriell laserteknik. Frågorna definieras ofta av GKN Aerospace som deltar i en rad forskningsprojekt där akademi och näringsliv samverkar. Industrisamarbete är helt i linje med vad en del forskningsfinansiärer kräver.
– Vi har mycket lång erfarenhet av att driva och delta i samarbetsprojekt, säger Fredrik Sikström. Vår högskolas uppgift är att bidra med forskning som leder till teknikutveckling.
– Men att sedan föra över forskningsresultaten till tillämpning inom industrin kräver annan kompetens. I frågor om lasersystemlösningar kan Permanova ta den rollen. Det är ett av de få företag i landet som besitter unik kompetens på det här området. De kan producera kompletta laserbearbetningsceller som integreras i produktionen. I det kan bland annat verktygsdesign, robotintegration och säkerhetslösningar ingå.
Fredrik hävdar att utvecklingen av laserteknik ännu bara är i sin linda. Ett av flyg- och rymdindustrins mål är viktreduktion som minskar bränsleförbrukningen. Detta måste alltid klaras inom ramarna för extremt hög hållfasthet.
– Utvecklingen går mot allt tunnare material. Det ställer i sin tur krav på förbättrade metoder för sammanfogning. Här bidrar lasertekniken med lösningar. Jag ser också möjligheter till sammanfogning av olika material för att minska vikt med bibehållna eller förbättrade hållbarhetsegenskaper. Traditionella svetsmetoder har begränsningar vid sådana utmaningar, men med laserteknik blir det möjligt.
Additiv tillverkning är ytterligare ett område där laserteknik har avgörande betydelse.
– Internationellt sett är Sverige en förhållandevis liten industrination. En av förutsättningarna för att vi framöver ska ligga i framkant och öka konkurrenskraften hos svenska industriföretag, är att vi samverkar och använder våra forskningsresurser effektivt. Här ser jag samarbetet mellan Permanova och Högskolan Väst som ett gott exempel.
Text: Christina Axelson
Foto: Permanova
Filed under: SvenskTeknik