Säkrar norsk kompetens inom industrin

Norska utbildningssällskapet Addisco har i 21 år levererat kurser för yrkesverksamma. Genom en fördjupad samverkan med Högskolan Väst hoppas de kunna erbjuda ännu fler kurser framöver.


Per Hegli och Nina Henriksen vid norska Addisco samt Andréas Sülau, koordinator för Uppdragsutbildningar vid Högskolan Väst.

– Största fördelen med samverkan är att utbildningarna vänder sig specifikt till yrkesverksamma, som i många fall saknar akademisk bakgrund, säger Per Hegli, marknadsansvarig för Addisco. Kurserna är anpassade för att ge yrkesarbetande kompetens idag så att de kan utföra jobb imorgon.

Genom en mångårig samverkan med Högskolan Väst har norska Addisco kunnat erbjuda sina medlemmar kurser i bland annat logistik, robotteknik, lean strategi, industrins digitalisering och agila metoder för projekt – högaktuell kunskap för yrkesverksamma inom industrin.

– Högskolan Väst omges av en innovativ atmosfär. Här lyssnar man på vad vi efterfrågar och förstår behovet direkt. Kurserna är baserade på behov och har nära koppling till AIL (Arbetsintegrerat lärande) och industrin. Lärarna har akademisk grad men även yrkeserfarenhet, vilket gör att de verkligen kan nå samförstånd med kursdeltagarna. Det blir inte bara akademiskt lärande uppifrån och ner utan mer learning by doing och hands on.

Ett exempel på ett arbetsintegrerat arbetssätt kan vara inom ämnet ekonomi och en föreläsning om redovisning. Om kursdeltagaren får använda sina egna företagssiffror i beräkningen blir det enklare att relatera och att ta in ny kunskap, eftersom den implementeras i en verklig situation.

Små anpassade och väldigt specifika kurser har visat sig vara ett vinnande koncept. Sedan 2015 har över hundra kursdeltagare blivit utbildade i robotlogistik, genom Addisco. Många lärosäten erbjuder produktionstekniska kurser, men enligt Per är de ofta lite ”lata” och styckar bara upp befintliga kurser i delar så att de ska passa. De saknar lyhördheten och behovsanpassningen och ger i princip samma utbildning som på dagen – fast i kortad kvällsversion.

– När jag hörde Högskolan Västs rektor Martin Hellström prata om AIL höll jag nästan på att trilla av stolen. Då visste jag att vi hade hittat rätt. Och Högskolan Väst har verkligen levererat.

Det finns planer på att ta fram helt nya kurser och nu när samhället äntligen öppnar upp igen efter pandemin kan detta bli verklighet.

Kurser kan vara helt digitala eller ha fysiska träffar. Möjligheten till att studera på distans öppnar givetvis upp för flera kursdeltagare. Familj, arbetstid och bostadsort kan göra det krångligt att resa i väg för att gå en kurs. Då kan en digital lösning vara avgörande. Hur ett sådant upplägg ser ut kan variera, men Högskolan Västs nya hybridsalar kan komma att spela en allt viktigare roll för denna typ av undervisning.

När det gäller laborationer sker dessa vid PTC (Produktionstekniskt Centrum) i Innovatum District i Trollhättan. Här finns moderna robotar, 3D-printer, utrustning för svetsteknik och ett stort testlabb där man kan undersöka hållbarhet och struktur i olika typer av material. Området tillverkningsteknik står just nu inför stora förändringar och därför är det avgörande med vidareutbildning om man vill behålla sin attraktionskraft på arbetsmarknaden även i framtiden.

Addisco ägs av den fackliga organisationen FLT – Forbundet for Ledelse og Teknikk (Förbundet för Förvaltning och Teknik). Idén är att leverera utbildning och kompetensutveckling till medlemmarna för att säkra deras attraktionskraft på arbetsmarknaden. Det fungerar i stort så att en liten del av lönen avsätts i en pott och sedan är det fritt fram för varje medlem att söka till utbildningarna som erbjuds.

Comments are closed.