Saab får första ordern på ny AUV/ROV
Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en första order på sin nya undervattensfarkost Seaeye Sabertooth Hybride AUV/ROV från brittiska Modus Seabed Intervention för civil användning och med leverans under det först kvartalet 2016.
Ordern är den första i en planerad flotta Sabertooth-farkoster som ska finnas tillgängliga på marknaden under 2016. Ordern omfattar även ett samarbetsavtal mellan Saab och Modus där Modus bland annat kommer att ge operativa indata till den fortsatta systemutvecklingen.
Systemet kommer att utrustas med extra batterier för utökad autonom uthållighet och ökad dragkraft för höghastighetsundersökningar i miljöer med starka undervattensströmmar. Farkosten kommer enligt Saab att vara utrustad med en uppsättning avancerade sensorer, inklusive Edgetech 2205, ett ekolod med kombinerade, trippla frekvenser (230, 540 och 1600 kHz) för "sidoseende", samlokaliserad med "swath bathymetry" för undersökningar av sjö/havsbottnens topografi och ett ekolod för avbildning därinunder, HD-video/stillbildskameror, iXBlue´s Phins3 trögnavigeringssystem (INS), och RDI´s "arbetshäst" DVL (dopplerhastighetslogg). Med följer även programvarupaketet QINSy från Saab QPS, avsett för datainsamling, navigation och bearbetning av sensordata.
– Modus val av Seaeye Sabertooth som en framtida flotta hybridsystem bekräftar att vårt banbrytande arbete med hybrid AUV/ROV-tekniken nu accepteras på marknaden och att vi kan fortsätta att vidareutveckla den här tekniken, säger Agneta Kammeby, chef för Saabs affärsenhet Underwater Systems.
Sabertooth är en sammanslagning av teknikerna bakom Double Eagle Sarov och Saab Seaeye, vilket resulterat i en svävande hybrid AUV/ROV med djuphavskapacitet, lång "utflyktsräckvidd" och ett styrsystem med sex frihetsgrader.
Den uppges även ha alla de avancerade funktioner som finns i de militära hybrid-AUV/ROV:erna som sedan kombinerats med Saabs Seaeye-teknik. Farkosten uppges vara kapabel att ge insatsstöd med en djupgräns på 3000 meter och kan användas för ett brett spektrum av undervattensuppgifter, såsom uppdrag inom olja/gas-sektorn och kraftverk för förnybar energiutvinning till havs.
Filed under: SvenskTeknik