Så använde vi mobilen 2019

Under det gångna året har nya mobilsurfrekord satts över hela landet – och några områden sticker ut. Sveriges storsurfare finns i Tranås, de som pratar mest i telefon bor i Botkyrka, medan de som ökat sitt surfande mest är kvinnor och äldre.


Andres Suazo, nätexpert på Telenor

Det är några av insikterna från Telenors årskrönika som bygger på en sammanställning av surfdata från över en miljon svenska mobilkunder under 2019.
Skärmlivets vare eller icke vara. 2019 var året då tiden med skärmarna var föremål för mycket debatt. Men istället för att lägga mobilen i lådan har svenskarna surfat som aldrig förr. I år har vi i snitt använt 34 procent mer surfdata per person jämfört med förra året.
– Att årets julklapp blev en mobillåda visar hur polariserad och även ängslig diskussionen kring skärmtid blivit på senare tid, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor. Samtidigt är det tydligt att mobiltelefonen blivit en allt viktigare del av våra liv. Att surfvolymen ökar drivs inte i första hand av tiden framför skärmen, utan att det vi gör online kräver mer data. Denna utveckling kommer att fortsätta, och där är utrullningen av 5G en viktig pusselbit för att möta framtidens krav på högre kapacitet och snabbare surf via mobilen.
Statistiken visar att män förbrukade i genomsnitt 32 procent mer mobildata än kvinnor under året. De absoluta storsurfarna är män mellan 30 och 40 år i Tranås i Jönköpings län. De surfade fyra gånger så mycket som jämnåriga kvinnor i Upplands Väsby, som var på samma nivå som rikssnittet. Men den största förändringen kan ses bland kvinnor och personer över 50 år, som ökade sitt surfande mest under året.
– Att äldre surfar mer och mer är en tydlig trend som håller i sig. Surfvanorna förändras och i samband med att mer innehåll görs tillgängligt på nya, intuitiva sätt börjar grupper som tidigare surfat mindre än genomsnittet komma ikapp de mer traditionella storanvändarna.
Mobilsurfandet varierade även geografiskt. Högst upp i surftoppen ligger skärgårdskommunen Öckerö utanför Stockholm som under 2019 i snitt surfade 63 procent över rikssnittet. Samtidigt som mobilsurfen ökade med 34 procent i hela landet, så sticker även Norrbotten (40 procent) och Västernorrland (46 procent) som regioner ut med sin stegrande användning.
– Mobilnätet har byggts ut och förstärkts kraftigt under de senaste åren, inte minst längs med den svenska kustlinjen och i norra delarna av landet. Just i viss glesbygd och i skärgården är tillgången på fast uppkoppling mer begränsad, vilket gör mobilnätet till en viktig ersättare. Framöver kommer ett kraftfullt mobilt bredband över 5G att få ett stort genomslag i de här delarna av landet, i takt med att vi under nästa år börjar arbetet med att bygga det nya rikstäckande 5G-nätet.
Men inte bara mobilsurfen gick framåt under 2019. Antalet genomförda telefonsamtal ökade i snitt med 14 procent per person. Den största tillväxten i telefontid skedde bland personer 18–30 år, en åldersklass som annars menas överge telefonsamtalen till förmån för olika chattjänster och meddelanden i sociala medier.
Personer som ringde mest bor i kommunerna Botkyrka och Södertälje. Antalet telefonsamtal i Botkyrka var nästan dubbelt så många som rikssnittet. Den grupp som ringer allra flest telefonsamtal i Sverige är män mellan 40 och 50 år i just Botkyrka. Våra fem minst pratglada kommuner ligger alla i Norrland/Norrbotten, där listan toppas av Storuman och Nordmaling. Snittiden för ett mobilsamtal i Sverige landade på tre och en halv minut under året.
– Det traditionella telefonsamtalet är inte utdöende trots allt. Även om vi har allt fler möjligheter att kommunicera ökar fortfarande antalet ringda samtal. Samtidigt har täckningen förbättrats och vi har därmed bättre förutsättningar för kommunikation oavsett samtalsform eller var man befinner sig.

Så surfade och samtalade svenskarna 2019
Kvinnor pratade i snitt 10 procent längre i telefon än män.
Antalet telefonsamtal ökade med 14 procent, samtidigt som längden på alla genomförda samtal i stort är densamma som tidigare (ökning med 1,5 procent).
Den genomsnittliga längden på ett telefonsamtal är cirka 3,5 minut. Samtidigt fortsätter antalet skickade SMS att minska, för att istället ersättas av meddelandeappar.
Melodifestivalen toppar mobilsurfen. Vårt surfande under 2019 är präglat av ett flertal stora händelser – men stavhoppsfinal, Game of Thrones-avslutning och första svenskan i rymden i all ära, så är det Melodifestivalen som ännu är ohotad trafikdragare. Dess fyra deltävlingar i februari har gjort tydligast avtryck i surfstatistiken under året.
Under 2019 såg vi ingen Greta-effekt när det gäller utlandssurfen, snarare tvärtom. Antalet som surfade utomlands ökade med två procent, och den totala dataförbrukningen utomlands (roaming) ökade med hela 30 procent. Spanien, Danmark och Tyskland är de länder/resemål där svenskarna surfar upp mest data.
Minst surfas det i studentstäderna Umeå, Luleå och Lund. I Umeå, kommunen där det surfats allra minst per capita under 2019, har det surfats 43 procent mindre än riksgenomsnittet.
Telenors TV-kunder gillar svenskt innehåll. Av de mest tittade programmen via Telenors streamingtjänst Telenor Stream är 8 av 10 svenskproducerade. Det mest populära programmet som streamats mest under 2019 är Wahlgrens värld.

Comments are closed.