Rymden nästa för Midsummer
Solenergiföretaget Midsummer har inlett ett samarbete med det italienska forskningskonsortiet Hypatia för att tillhandahålla ultralätta tunnfilmssolceller för ett antal banbrytande projekt, bland annat en rymdfärd till stratosfären planerad till oktober 2022.
Midsummers helägda dotterbolag Midsummer Italia har tecknat ett samarbetsavtal med Hypatia, ett forskningskonsortium baserat i Rom och grundat av bland andra det italienska rymdinstitutet Italian Space Agency. Fokus ligger på avancerade forskningsprojekt inom områdena rymdforskning, miljödataövervakning från rymden och utveckling av innovativa material.
Hypatiakonsortiet kommer att använda en ultralätt specialversion av Midsummers tunnfilmssolceller av typen CIGS för ett antal projekt, inklusive ett rymduppdrag till stratosfären som planeras till oktober 2022.
– Jag är stolt över detta samarbete, inte minst för att det befäster Midsummers position som global ledare inom avancerad forskning och utveckling av tunnfilmssolceller, säger Sven Lindström, VD, Midsummer. Dessa är prestigeprojekt som öppnar många möjliga dörrar för oss och också ett kvitto på att satsningen på Italien var rätt. Våra unika solceller har ett brett användningsområde – inte bara solcellstak, fordon och fasader utan även rymdfarkoster.
Den specialutvecklade solcellen för rymdapplikationer är extremt lätt, mycket lättare än de GaAs-celler som idag ofta används för diverse rymdprojekt. Midsummers solcell för rymdapplikationer består av ett tunt titansubstrat med ett tunt CIGS-skikt ovanpå.
– Midsummers solcell av titan är mycket mer hållbar än de spröda GaAs-cellerna, som spricker väldigt lätt, säger Dr Flavio Lucibello, VD för Hypatia. De kan också hantera kosmisk strålning mycket bättre än vanliga kiselsolceller. Vi anser att det är det bästa valet för solenergi i rymden.
Filed under: SvenskTeknik