Robyn och KTH arrangerar teknikfestival

Det behövs fler tjejer inom teknik, det säger både politiker som företrädare från universitet och näringsliv. Samtidigt finns en längtan efter att uppdatera och bredda bilden av vilka som brukar ägna sig åt teknik och vad den kan användas till. Därför ordnar KTH i samarbete med Robyn teknikfestivalen Tekla under en heldag, lördagen 18 april 2015.


Paulina Modlitba Söderlund (projektledare, Tekla), Robyn Carlsson (artist), Sophia Hober (dekanus, KTH). Foto: Sara Arnald

Tjejer mellan 11 och 18 år får under en heldag testa bland annat robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion,och 3D-printing i en blandning som passar alla, oavsett hur mycket de kan och vet innan. Initiativtagare till Tekla är Robyn Carlsson, mottagare av KTH:s Stora pris 2013.
– Som pristagare av KTH:s Stora pris får man i uppdrag att hålla ett seminarium på universitetet, säger Robyn Carlsson. Jag tänkte på KTH:s motto "Vetenskap och konst" och ville göra något för att inspirera tjejer som är nyfikna på teknik och samtidigt uppmärksamma att alldeles för få kvinnor söker till KTH:s utbildningar. Tekla blir en festival för tjejer där de under en dag kommer få prova på olika områden inom framtidens teknologi i, vad jag tror kommer att bli, en rolig och infallsrik miljö.
Tekla handlar om att kombinera teknik och kreativitet, och att skapa en arena där deltagarna blir inspirerade till att "nörda loss" och upptäcka nya intressen. På festivalen varvas praktiska workshops med inspirationstalare med musikframträdanden av Robyn, Zhala och DJ:n Lap See. Programmet representerar en mängd olika genrer och teman. Festivalen är helt gratis och riktar sig till både nybörjare och redan inbitna tech geeks.
– Syftet med Tekla är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur de själva vill och kan använda sig av teknik, säger Sophia Hober, dekanus på KTH. Långsiktigt hoppas vi att Tekla kan öka rekryteringen av kvinnor till tekniska utbildningar.
Tekniken har historiskt sett varit dominerat av män, och förändringen mot en jämställd fördelning har gått långsamt. Idag är cirka 34 procent av de nya studenterna på KTH kvinnor, och var fjärde ingenjör på arbetsmarknaden är kvinna. Samtidigt finns det teknikområden som lockar ännu färre kvinnor. Inom data- och IT-området är andelen kvinnliga studenter under 20 procent.
– Vi hoppas att fler tjejer ska tycka att teknik är roligt, och se hur de kan använda den på ett kreativt sätt. Tekniken i sig är ju inte målet – den är ett medel för att lösa problem som samhälle, organisationer och människor ställs inför.
Tekla arrangeras av KTH och Robyn, med Spotify, Paradox Interactive, Google och Valtech som partners. Tekla tar dessutom hjälp av organisationen Popkollo, som har jobbat länge med att göra kurser och läger bara för tjejer inom musikområdet. Inom både tekniken och musiken finns det ett behov av att skapa egna arenor för tjejer, för att långsiktigt göra miljön mer inkluderande.

Comments are closed.