RISC-V FPGA ger Linux i realtid
Microchips dotterbolag Microsemi Corporation visar en ny klass av system-FPGA på RISC-V-konferensen, den 4-5 december 2018. Den nya familjen kombinerar PolarFire-FPGA med en komplett RISC-V-baserad arkitektur.
Den nya PolarFire-SoC-arkitekturen, ger Linux-plattformar deterministisk AMP-(Asymmetric Multiprocessing)-förmåga i realtid i ett flerkärnigt enhetligt CPU-kluster. Arkitekturen, utvecklad i samarbete med SiFive, har ett flexibelt subsystem med 2 Mbyte L2-minne som kan konfigureras som cache, scratchpad eller direkttillgängligt minne. Detta möjliggör för konstruktörer att implementera inbyggda, deterministiska realtidstillämpningar samtidigt med ett rikt operativsystem för en rad olika termiskt och utrymmesbegränsade tillämpningar i samarbets- och nätverksbaserade IoT-system.
I PolarFire-SoC-arkitekturen finns tillförlitlighets- och säkerhetsfunktioner såsom exempelvis korrigering av enkla fel och detektering av dubbla fel (SEC-DED) på samtliga minnen, fysiskt minnesskydd, en säker krypteringskärna för differentiell kraftanalys (DPA), uppstart som är säker nog för försvarssystem och flash-läsminne på 128 kbyte.
Utvärdering och konstruktion med PolarFire-SoC stöds av systemmodelleringsplattformen Antmicro Renode, som nu är integrerad med Microchips integrerade konstruktionsmiljö SoftConsole (IDE) för inbyggda konstruktioner inriktade på PolarFire-SoC En utvecklingssats för PolarFire-SoC är också tillgänglig, bestående av expansionskortet HiFive Unleashed för PolarFire FPGA och SiFives utvecklingskort HiFive Unleashed med sitt RISC-V-styrkrets-subsystem.
Filed under: Utländsk Teknik