Revolutionerande sårvård med 3D-teknologi
Behandlingen av patienter som lider av trycksår, brännsår och andra sårtyper har revolutionerats tack vare ny 3D-mjukvara, framtagen av företaget GPC i Swansea, Storbritannien, i kombination med Panasonics ruggade datorplatta Toughpad FZ-M1.
3D-lösningen för sårvård tar bilder och mäter upp en exakt 3D-bild av vilken sår- eller brännskada som helst, genom att använda en unik bild som fotats med Panasonics Toughpad-enhet. Detta snabba och enkla kombinationssystem ersätter andra sårvårdsmetoder, där man med t ex linjal och pennstreck mäter och analyserar sår – men inte rutinmmässigt mäter sårvolymer.
Avgörande är att WoundCare-programmet omedelbart kan räkna ut sårets yta och djup, vilket är den viktigaste aspekten för sjukvårdare vid patientriskbedömning, trendidentifiering och kontroll av läkningsprocesser.
– Med en årlig sårvårdskostnad för brittiska National Health Service (NHS) på mer än 5 miljarder pund, så kan denna effektiva nya teknologi, till en relativt låg kostnad, revolutionera sjukvårdarnas sätt att hantera de vanligaste vardagliga utmaningarna, säger Ian Wiles, medicinsk direktör på GPC. NHS egen statistik visar att de varje månad behandlar mer än 2000 nya trycksår, vanligen liggsår, tillsammans med flertalet brännsår, arteriella och venösa sår, samt andra typer av skador. Den här lösningen är snabbare, mer exakt och rörlig, samt kan användas av vem som helst – inte bara av utbildad sjukvårdspersonal.
Programmet 3D WoundCare körs på datorplattan Panasonic Toughpad FZ-M1 med integrerad Intel RealSense 3D-kamera och tar bilder på såret genom användning av en enkel pek- och klickprocess. Mjukvaran säkerställer att bilden fokuserar på rätt avstånd från såret för att få en korrekt mätning. Resultaten beräknas automatiskt, registreras och visas grafiskt upp på skärmen för att hjälpa sjukvårdpersonalen att granska framsteg och trender. Via datorplattan kan de digitala bilderna enkelt skickas för bedömning till specialister på andra orter.
Professor Steven Jeffery, brännskade- och plastikkirurg på Queen Elizabeths sjukhus i Birmingham, Storbritannien, använder lösningen för att behandla brännskadeoffer och hans bidrag har varit ovärderliga för att utveckla mjukvaran.
– Förmågan att kunna bedöma sårets storlek och djup utan att behöva röra det är väldigt värdefullt, både för sjukvårdaren och patienten. Potentialen för kostnadsbesparingar genom tidigare kunna ändra interventioner, reducera förband och kliniska resurser, samt leverera bättre patientvård kommer att vara betydande.
– Ytterligare kostnadsbesparingar kan komma med fjärrstyrd övervakning och diagnostisering av sår. Kameran, datorplattan och mjukvaran är enkla att använda, även av personer med ytterst begränsad erfarenhet av sårvård. Tillvägagångssättet är ett billigt och effektivt tillägg till utbildningen av läkare, sjuksköterskor och paramedicinsk personal. Vi anser även att det har betydande konsekvenser för skadebedömningen på akutavdelningar, inom såväl militärmedicin som förebyggande sjukvård.
Lösningen används även i Skottland och Wales, samt i Kanada, Australien och Taiwan.
Filed under: Utländsk Teknik