Över 160 miljoner till sex forskningsprojekt
KK-stiftelsen har beviljat mellan 11 och 14 miljoner kronor vardera till 3 större forskningsprojekt vid Mälardalens högskola, 2 på Karlstads universitet, och 1 på Linnéuniversitetet. Värdet av näringslivets medverkan och lärosätenas egna insatser gör att projekten totalt omfattar 162 miljoner kronor.
Genom KK-stiftelsens program Synergi får lärosätena möjlighet att koncentrera forskningen till en väl avgränsad och för näringslivet relevant frågeställning. Varje synergiprojekt består i sin tur av flera delprojekt som kompletterar varandra, och svarar tillsammans på en mer komplex frågeställning. Förutom hög vetenskaplig kvalitet ställer KK-stiftelsen även krav på att företag ska medverka med kunskap, resurser och utrustning till ett värde som är minst lika stort som det stiftelsen går in med.
– Detta är viktig forskning för både den akademiska utvecklingen och för företagens möjligheter att konkurrera och växa, säger Eva Schelin, KK-stiftelsens vd.
Forskningen som nu beviljats medel spänner över områden som funktions- och cybersäkra adaptiva system; effektiv konstruktion och reducerat kolavtryck för korslimmat träbyggsystem; digitala tjänster för ökad personlig integritet; samt utveckling av olika materials mikrostrukturer för maximal styrka och hållbarhet.
Karlstads universitet har bland annat beviljats 14,4 miljoner kronor för forskningsprojektet AMHiPP, som handlar om att optimera mikrostrukturen hos 3D-printade komponenter för att nå bästa möjliga produktegenskaper. Tillsammans med företagens och universitetets medverkan omfattar projektet närmare 31 miljoner kronor.
– Utvecklingen inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi är strategiska fokusområden för Uddeholm, säger Anna Medvedeva, forskningschef vid Uddeholms AB. Vi förväntar oss att AMHiPP-projektet kommer att bidra med ökad kunskap inom pulvermaterialets egenskaper och prestanda och ser fram emot att jobba i ett konsortium representerad av Karlstads universitet och industripartner längst hela värdekedjan från materialleverantör till slutanvändaren.
Förutom Uddeholms medverkar även SECO Tools, Sandvik Powder Solutions, GKN Aerospace, Gestamp Hardtech, Voestalpine Precision Strip, Curtiss-Wright Surface Technologies och FTB Bredaryd AB i AMHiPP.
Filed under: SvenskTeknik