Otillgänglig vulkan undersöks med drönare
Forskare på Chalmers har spelat en viktig roll i en internationell forskargrupp som har tagit fram specialutvecklade drönare för att mäta gaserna från aldrig tidigare utforskade vulkaner. Banbrytande forskning vid en vulkan i Papua Nya Guinea kan hjälpa till att rädda liv vid framtida vulkanutbrott på olika platser, och förbättrar forskarnas förståelse för hur vulkaner bidrar till den globala kolcykeln.
Till vänster Chalmers drönare, med utrustning för att mäta vulkaniska gaser. Till höger drönarpiloten Gustav Gerdes och Chalmersforskaren Santiago Arellano. Foto: Matthew Wordell
Förra året var Chalmersforskarna Bo Galle och Santiago Arellano i Papua Nya Guinea där de deltog i en studie av vulkanen Manam, som hittills har varit en av de minst undersökta vulkanerna i världen. Där upplevde de bland annat en jordbävning med risk för en tsunami, ett resestopp på grund av strider i pågående inbördeskrig, och att transportera alla förnödenheter och utrustning till fots över floder.
Nu publiceras resultaten från studien i tidskriften Science Advances. De visar för första gången hur det är möjligt att kombinera mätningar från luften, jorden och rymden för att lära sig mer om de mest oåtkomliga, mycket aktiva vulkanerna på planeten.
Forskningsresultaten har gjort det möjligt för lokala samhällen runt om i världen att bättre förutsäga framtida vulkanutbrott. De förbättrar också forskarnas förståelse för hur vulkaner bidrar till den globala kolcykeln, som är en nyckel för att upprätthålla livet på jorden och reglera klimatet.
Chalmersforskarnas erfarenhet har varit avgörande för att genomföra mätningarna med en specialdesignad drönare samt markbaserade sensorer. De har tidigare demonstrerat tillämpningen av drönare för att nå vulkanmoln under fältförsök vid andra vulkaner i Papua Nya Guinea. Det kräver att drönaren når högt och långt och kan styras av en pilot som inte ser den, vid mycket avlägsna vulkaner där grundläggande infrastruktur saknas. Den specialutvecklade drönaren har bland annat en kompakt sensor för både koldioxid och svaveldioxid.
Filed under: SvenskTeknik