Oro kring säkerheten håller tillbaka satsningar på IoT
På uppdrag av Wi-SUN Alliance har VansonBourne gjort en marknadsundersökning om attityder till IoT bland IT-beslutsfattare. I rapporten framgår det att säkerhetshot ses som det enskilt största hindret till satsningar inom IoT.
Phil Beecher, CEO för Wi-SUN Alliance
I undersökningen The Rise of Smart Initiatives ingick 350 beslutsfattare från större organisationer (93% med fler än tusen anställda) i USA, Storbritannien, Danmark och Sverige. Alla hade pågående IoT-initiativ inom smarta städer, smarta mätare eller industriell IoT. 97% uppgav att de hade en IoT-strategi, men enbart hälften (51%) ansåg att den var helt utvecklad. Strategierna har ofta fokus på kundnytta (67%), kontinuerliga förbättringar (60%), och datainsamling (58%), medan nätverkssäkerhet (38%) och dataskyddsregleringar (43%) hamnat lite i skymundan.
De främsta drivkrafterna bakom företagens initiativ är att förbättra kundernas livskvalitet (47%), effektivisera verksamheten (42%) och förbättra pålitligheten (41%); de görs sällan för att skydda miljön (13%) eller för att man upplever att ”alla andra gör det” (5%). De klart största hindren för IoT-initiativen är oro kring säkerheten (59%) och höga kostnader (46%).
Nästan alla (98%) säger att de har stött på problem under sina projekt, och återigen är säkerhetsproblem på en klar första plats (63%), följt av datahantering (46%) och nätverkskonfiguration (41%). Sist kommer föråldrad infrastruktur (18%), kanske på grund av att det är ett av få problem det räcker att kasta pengar på.
Nästan alla (99%) säger också att initiativen haft positiva effekter. Inget område står ut särskilt mycket, men listan leds av effektivisering (54%), förbättrad kundupplevelse (49%) och förbättrat samarbete (48%).
Hela 93% tycker att deras organisation behöver investera mer i IoT det närmaste året för att hålla sig konkurrenskraftiga, men det finns nog en viss bias här eftersom det handlar om de tillfrågades jobb.
Vid frågan om vilka egenskaper hos en IoT-teknik deras organisation ser som önskvärda leder nätverkstäckning (58%), följt av nätverksprestanda (53%), standardisering (52%) och strömsnålhet (50%). Intressant nog hittar vi på botten av listan säkerhet (25%) och kostnad (31%), de två områden som oftast lett till problem under projekten. Frågas istället hur viktiga dessa egenskaper är blir bilden en annan: ”helt avgörande” blir pålitlighet (61%) och säkerhet (48%).
De viktigaste egenskaperna för lösningar inom både smarta städer och smarta mätare ansågs vara säkerhet och monitorerbarhet, samt att lösningen är baserad på en öppen standard.
Phil Beecher, CEO för Wi-SUN Alliance, är nöjd med resultatet. Tekniken de förespråkar är IEEE802.15.4g (Smart Utility Networks), en öppen standard för utomhus-meshnätverk över 868 MHz, som har större fokus på nätverkssäkerhet än tidigare standarder.
– De största hindren för IoT-initiativ är säkerhet och kostnad. På dessa områden kommer Wi-SUN definitivt till sin rätt.
För att skydda noderna och kommunikationen i nätverket använder Wi-SUN 802.11i, samma standard som i WPA2 Enterprise, säkerhetslösningen i många företags existerande trådlösa nätverk.
– Vi måste slå sönder myterna om att nätverkssäkerhet måste vara komplicerat. Man kan ganska enkelt bygga ett säkert Wi-SUN nätverk. Då kan man lägga mer resurser på andra delar av säkerhetsproblematiken.
Wi-SUN skyddar kommunikationen mellan noderna, och förhindrar inte att flera olika applikationer kan köras över samma nätverk.
– Vi vill bygga ett ekosystem. Alla använder WiFi utan att tänka på det. Vi vill att det skall vara på samma sätt för storskaliga utomhusnätverk för IoT. Det finns stora fördelar med en öppen standard med flera tillverkare, inte minst ur kostnadssynpunkt.
Oskar Fagerfjäll
Filed under: Utländsk Teknik