Oracle stämmer Google på miljarder
Oracle Corp. söker skadestånd och stämmer Google Inc. på "miljarder dollar" för ett påstått patentintrång på Oracles smarttelefonmarknad, enligt en anmälan till en domstol, meddelar nyhetsbyrån Reuters.
Avslöjandet i torsdags var första gången någon sida offentligt nämnde den kumulativa storleken beträffande Oracles skadeståndstalan.
Oracle stämde Google redan förra året och hävdade att företagets Android mobil-operativsystemsteknik gör intrång på Oracles Javapatent. Oracle köpte Javaprogrammeringsspråket genom ett förvärv av Sun Microsystems i januari 2010.
Vissa ser tvisten som ett tecken på en växande affärsrivalitet mellan de båda företagen. Oracle söker ersättning i storleksordningen ”miljarder dollar” från Google inc. i en patenttvist som inbegriper smarttelefonmarknaden, enligt en stämning inlämnad till domstol. Fallet är också en del av ett större nät av tvister mellan telefontillverkare och mjukvaruföretag om vem som äger patenten som används i smarttelefoner och surfplattor, då rivaler aggressivt rusar in på en marknad, på vilken Apple snabbstartade med iPhone och iPad. Bortsett från en överenskommelse, beräknas en prövning mellan Oracle och Google att påbörjas i november.
Google har kallat en Oracle skaderapport "opålitlig och resultatinriktad," och bett en amerikansk domare i San Francisco att ignorera den, visar domstolshandlingar. Genom att betvivla Oracles metodik bad Google också domstolen att privat behålla en del skadeinformation som Google lämnat in för domstolsarkivering. Därpå anklagade Oracle Google för att försöka dölja fakta i att Oracles skadeståndstalan i målet är i miljardklassen, enligt ett dokument som lämnas in på torsdagen. Oracle sade att man inte motsätter sig att informationen om sina skador blir offentliga.
På grund av Oracles hållning beslutade US District judge William Alsup på torsdagen att befalla Google att offentliggöra skadeinformationen på fredag. Det och mer framgår av ett pressmeddelande från nyhetsbyrån Reuters.
Filed under: Utländsk Ekonomi