Ökade investeringar i energieffektivitet
Den globala industrin ökar sina investeringar i energieffektivitet under de närmaste fem åren, visar undersökningen The Energy Efficiency Investment Survey 2022.
Den globala undersökningen, som utfördes av Sapio Research, vände sig till 2 294 företag i 13 länder med storlek från 500 till 5 000 eller fler anställda. Den ger en färsk översiktsbild av hur företagen världen över planerar att investera i energieffektiviseringsåtgärder för att uppnå netto-noll. En viktig iakttagelse är att mer än hälften (54 procent) av företagen redan investerar, medan 40 procent planerar att förbättra sin energieffektivitet i år.
Industriella, motordrivna system har en alldeles särskilt stor potential för energieffektivisering. Närmare två tredjedelar av de svarande i undersökningen uppgraderar sin utrustning till högsta verkningsgradsklass, till exempel med högeffektiva motorer som styrs av frekvensomriktare.
– I Sverige har vi kommit långt vad gäller energieffektivisering, dock visar siffrorna från undersökningen att vi endast ligger några procentenheter högre än det globala genomsnittet, säger Ulf Hellström, chef för ABB Motion i Sverige. Bland annat noterar vi att kostnad är ett hinder för att uppgradera till mer energieffektiva system, samt att 41 procent av respondenterna ansåg att de inte hade all nödvändig information om energieffektivitet. Det krävs åtgärder som ökar incitamenten för såväl samhälle som industri att investera i de existerande lösningar som vi vet minskar utsläppen och ökar effektiviteten.
Rapporten belyser också områden som är bekymmersamma. Hälften av de svarande angav kostnader som det största hindret för att öka energieffektiviteten, och 37 procent ansåg att stilleståndstider var ett hinder. Det är också anmärkningsvärt att endast 41 procent av respondenterna menade att de har all information de behöver om energieffektivisering.
Andra viktiga lärdomar av undersökningen:
* Respondenterna uppgav att i genomsnitt 23 procent av deras årliga driftkostnader kan hänföras till energianvändning.
* Nio av tio svarande anger att stigande energikostnader utgör åtminstone ett mindre hot mot deras lönsamhet, medan mer än hälften (53 procent) uppfattade dem som ett måttligt eller betydande hot.
* Trots att kostnaderna utgör ett stort hinder för att investera i ökad energieffektivitet, var kostnadsbesparingar det viktigaste skälet för att investera (59 procent).
Filed under: SvenskTeknik