Nytt programmeringslabb invigs på LiU
Behovet av programmerare som klarar flerkärne-programmering ökar starkt. På Linköpings universitet (LiU), Campus Valla, invigs nu ett nytt laboratorium för undervisning, utrustat med åtta datorer med de senaste processor- och grafikkortsmodellerna. Professor Christoph Kessler leder satsningen som sker i samarbete med Ericsson.
Dualcore, två processorkärnor, börjar i dagens allt snabbare datorer ersättas av multicore med fyra kärnor eller fler. Ju fler kärnor i processorerna desto högre blir trycket på mjukvaruintensiva företag att skriva om programvaran för att få ut den ökade prestandan ur de moderna chipen. Behovet av personer med kunskaper i flerkärne-programmering ökar därför i snabb takt.
– Utvecklingen inom mobil kommunikation kräver mer och mer processorkraft och flerkärneprocessorer är redan vardag för Ericsson. Vi ser ett ökande behov av kunniga programmerare som kan få ut det mesta ur flerkärniga processorer. För Ericsson i Linköping är studenterna på LiU en naturlig rekryteringsbas och det är viktigt för oss att den här utbildningen bedrivs på LiU, säger Stefan Werna, Site Operations Manager, Ericsson Linköping.
Genom samarbetet med Ericsson kan professor Christoph Kessler, institutionen för datavetenskap, IDA, på Linköpings universitet, nu inrätta ett nytt laboratorium för multicore-programmering.
– Det nya labbet innehåller åtta specialutrustade datorer med de senaste processor- och grafikkortsmodellerna och det kommer att användas vid vår undervisning på master-, och forskarutbildningsnivå, liksom för examensarbeten, säger Christoph Kessler.
Laboratoriet är viktigt för att utbildningen ska hänga med i utvecklingen. För att ständigt kunna öka datorernas prestanda, och samtidigt minska elförbrukning och värmeutveckling, lägger elektronikindustrin nu in allt fler kärnor på samma chip. Kärnorna kan programmeras parallellt så att en stor beräkningsuppgift kan delas upp på flera kärnor. Beräkningarna kan då, åtminstone i teorin, köras dubbelt så fort eller fyra gånger så fort, beroende på hur många kärnor som finns i processorn.
Processorer med 8 kärnor finns i dag kommersiellt och på moderna grafikkort samsas hundratals kärnor på samma chip. Utvecklingen går i rasande fart och antalet processorkärnor i ett chip förväntas öka med 40 procent per år. Det betyder att det inom fem-sex år kan finnas standardprocessorer som innehåller 100-tals kärnor.
– Ett troligt scenario är att det i en standardprocessor finns ett tiotal standardkärnor som sedan kompletteras med ett antal specialkärnor som är optimerade för speciella beräkningsuppgifter. Grafikprocessorn, GPU:n, som idag oftast ligger på ett separat chip kommer säkerligen också att ligga på själva processorchipet, säger Christoph Kessler avslutningsvis i ett pressmeddelande.
Filed under: SvenskTeknik