Nya radiostyrningsprodukter
Åkerströms Björbo AB tar ett rejält kliv framåt och påbörjar lanseringen av en helt ny generation radiostyrningsprodukter. Först ut i lanseringen är en mottagare och en midjeburen sändare för industriellt bruk, vanligtvis kranar och traverser.
Den nya serien produkter tillhör familjen Remotus, radiostyrning för säkerhetskritiska industriella och mobila applikationer, och kännetecknas av robusthet, flexibilitet, tillförlitlighet och god ergonomi.
Sändaren som nu lanseras med modellnamnet Era 100, är en midjeburen sändare som kan kontrollera upp till sex rörelser. Mottagaren med modellnamnet Rx160 är en väggmonterad mottagare med totalt 16 utgångar (4 växlande och 12 slutande reläer, varav 6 säkerhetsreläer). Era 100 och Rx160 är de första medlemmarna i en helt ny serie robusta radiostyrningsprodukter som kommer att lanseras under året.
Sändaren finns i standardutförande eller som skräddarsydd enligt kundens önskemål, där såväl funktioner som design och layout anpassas. Den är utrustad med dubbla processorer och kan förses med en mängd olika manöverdon. Sändaren har en stor grafisk display med ett tydligt och enkelt användargränssnitt. Displayen har ett utbytbart självläkande glas och är läsbar även i starkt solljus. Sändaren har en väl genomtänkt svensk design och stor vikt har lagts på en ergonomiskt riktig utformning. Den är mycket robust med ett rejält gummerat handtag för bättre grepp. Metallfötter på undersidan står emot stötar och slitage.
Sändaren och mottagaren har tvåvägskommunikation (duplex) som standard och kan användas på flera olika frekvensband; 433-434 MHz, 863-870 MHz, 902-928 MHz och även 2,4 GHz vilket öppnar upp för användning över hela världen. Mottagaren har dubbla säkerhetsutgångar och en mycket hög säkerhet på överförda radiomeddelanden. Den har dubbla mikroprocessorer som ligger och övervakar varandra där varje meddelande kontrolleras innan funktionen aktiveras och diagnostiska tester utförs under drift. Snabbstoppsfunktionen är godkänd enligt EN ISO 13849-1, Cat 3, Pl d och det finns även möjlighet att säkerhetsklassa rörelserna/funktionerna enligt samma norm.
Filed under: SvenskTeknik