Nya ljuslösningar för bilen
ISELED är en organisation för att ta fram nya ljuskällor i bilar. Inova Semiconductor, jämte de nya alliansmedlemmarna Magna/OLSA, Melexis, Osram Opto Semiconductors och Microchip rapporterar på Electronica var de står idag och visar helt nya möjligheter för belysning i bilen.
Hjärtat i belysningen är digitalt styrda RGB-LED där en liten styrprocessor ligger i LED-kapseln. Alliansen utvecklar tillsammans hela ekosystem där såväl hård- som mjukvara ingår. Meningen är att man skall kunna sänka kostnader, förenkla styrning och vidga användningen av LED väsentligt i bilar. Som resultat ser vi redan marknadsfärdiga produkter och det finns ett utvecklingskit. Halvledarleverantörer, LED-tillverkare samt tier1- och tier2-leverantörer finns med i ISLED.
ISELEDs utvecklingskit
ISELEDs koncept skiljer sig mycket från traditionell inre bilbelysning med glödlampor. Numera omfattar koncepten även externa ljuslösningar, en ny fältbuss för ljus och sensorer och även sofistikerade bakgrundsbelysningar för LCD-paneler.
ISLED-tekniken
Nästa generations innebelysning för bilar kommer att innehålla hundratals LED i form av böjbara ljusramper som innehåller en mångfald LED, vilka kan styras individuellt för att uppnå dynamiska effekter. Upp till 4079 RGB LED kan kopplas i en kedja och styras med en 2 Mbit/s buss. Allt styrs av en central styrprocessor. Detta kommer att ge helt nya möjligheter jämfört med vad den långsamma LIN-bussen gav. Med 2 Mbit/s är verklig video möjlig. En medlem av ISELED har exempelvis utvecklat en app för att från en mobiltelefon skapa speciella effekter på ljusrampen.
Intelligent bakgrundsbelysning är en annan ny trend inom display för bilar. Displayinnehållet kan sändas via en APIX-länk (automotive pixel link) för att i realtid kunna beräkna bakgrundsbelysning från en videoström. Via samma kommunikationslänk kan intilliggande LED-ramper styras. Display och bakgrundsbelysning kan alltså styras av en gemensam huvudenhet och kommunikationslänk.
Dynamisk passagerarbelysning
Osram har integrerat en ISELED-styrprocessor från Inova Semiconductors, tillsammans med tre (RGB) LED i sin produkt Osire E4633i.
Osram Osire E4633
En annan trend är att kunna justera vitbalansen. Vi ser nu hur detta har införts i visa premiummodeller av bilar. Osram ligger långt framme med denna utveckling.
Skalbara lösningar
Skall man välja 8, 16 eller 32 bit styrprocessorer för ljussystemen? Microchip arbetar aktivt med frågan inom ISELED. Valet styrs i stor utsträckning av vilken applikation man tänker sig.
En annan alliansmedlem, Magna/OLSA inriktar sig på kostnadseffektiva lösningar som skall kunna tas fram med begränsade resurser. ISELED stöder detta projekt där optiska block integreras för att man skall slippa ta hand om LED-kalibrering. Magna/OLSA har byggt två prototyper för att demonstrera hur man når adekvata prestanda med små resurser.
Dagens medlemmar
I ISELED ingår idag Inova Semiconductors, Dominant Opto, Lucie Labs, NXP, TE Connectivity, universitetet i Pforzheim, Valeo, Magna/OLSA, Melexis, Osram Opto Semiconductors and Microchip.
Filed under: SvenskTeknik