Ny muxponder för Mobile Fronthaul
Transmode lanserar en ny Fronthaul Muxponder som är optimerad för transport av multipla CPRI- och Synchronous Ethernet-tjänster över en enda 10G våglängd. Muxpondern har utvärderats och blivit typgodkänd för CPRI- och Ethernet-transport vid ett test hos Orange Labs, en division hos en ledande europeisk operatör.
Den nya Fronthaul Muxpondern har ännu mindre fördröjning än sin föregångare, och båda enheterna har väsentligt bättre synkroniseringsegenskaper än jämförbara produkter för att uppfylla de höga kraven vid CPRI-transport. Den nya muxpondern passar för både makro- och småcell-tillämpningar då den stöder både transport av CPRI och Synchronous Ethernet över en enda våglängd.
Mobile Fronthaul, och då särskilt transport av CPRI-protokollet, ställer extremt höga krav på låg fördröjning och god nätsynkronisering. De höga prestandakraven innebär att det är en mycket stor utmaning att multiplexera sådan trafik över en enda våglängd med högre datahastighet, och att många lösningar inte uppfyller de nödvändiga prestandakraven. Den nya muxpondern har blivit utvärderad och typgodkänd vid ett oberoende test utfört hos Orange Labs med RAN-utrustning från flera leverantörer. Testet visade att den kompletta lösningen, inklusive CPRI-transport med muxpondern, uppfyller 3GPP:s krav och överträffar de ställda kraven på prestanda.
Den nya Fronthaul Muxpondern stöder 3 x CPRI-3 (2.5G) plus 2 x SyncE eller alternativt 3 x CPRI-4 (3G) plus 1 x SyncE över en enda 10G våglängd. Enheten har också omfattande nätfunktionalitet som t ex inbyggd redundans (line protection) och stöd för G.709 FEC. Fördröjningen (latency) är så låg som 7 mikrosekunder, vilket är marknadsledande för en muxponder och en nyckelegenskap för god CPRI-transport.
– Vi är bara i början av Mobile Fronthaul, säger Sten Nordell, Chief Technology Officer hos Transmode, men tekniken har definitivt börjat få fotfäste. Operatörer i Asien är först ut, men mobiloperatörer över hela världen utvärderar nu hur de ska utnyttja fronthaul för att bygga sina Centralized-RAN- och på sikt Cloud-RAN-arkitekturer.
Filed under: SvenskTeknik