Ny LTE-lösning från Intel
På Mobile World presenterade Intels CEO, Brian Krzanich, ett antal mobila plattformar omfattande bland annat företagets nya billiga SoC (system-on-chip) för smartphones, så kallade phablets och surfplattor, en global LTE-lösning samt flera kunder inom mobila enheter och nätverksinfrastruktur.
Nyheterna inkluderar den nya Intel Atom x3-processorfamiljen, som är Intels första integrerade SoC-kommunikationslösning för de växande värde- och instegsmarknaderna. Dessutom presenterades LTE Advanced-lösningen Intel XMM 7360, som med stöd för fem olika positioner (lägen) är framtagen för att fungera över hela världen. Utöver dessa nyheter belyste Krzanich även samarbeten med Alcatel-Lucent, Ericsson samt Huawei med syfte att möta behovet av nya tjänster inom telekommunikation, cloud och datacenter, förbättra nätverkseffektivitet samt påskynda branschens övergång till en mjukvarudefinierad infrastruktur.
Vidare berättade Krzanich att användare av Samsung Galaxy S6 och S6 Edge kommer att levereras med den senaste säkerhetslösningen från McAfee VirusScan Mobile inbyggd och aktiverad för alla användare.
Produkter för mobil kommunikation
Intel introducerade Intel Atom x3-processorfamiljen (tidigare kodnamn "SoFIA"), Intels första integrerade kommunikationsplattform för instegs- och värdesurfplattor, -phablets och -smartphones. Den integrerade SoC-lösningen, som bygger på en 64-bitars Intel Atom-processor tillsammans med en 3G- eller 4G LTE-anslutning, kombinerar applikationsprocessor, bildsensorprocessor, grafik, ljud, anslutning och strömhanteringskomponenter i en enda systemkrets. Idag har 20 företag, inklusive ASUS och Jolla, meddelat att de kommer att lansera produkter baserade på Intel Atom x3.
Intel lanserar dessutom företagets första Intel Atom-SoC med 14-nanometersteknik i form av Intel Atom x5- och x7-processorfamiljerna, som tidigare gick under arbetsnamnet Cherry Trail. Dessa produkter är avsedda för nästa generations surfplattor samt mindre 2-i-1-enheter. Processorerna i Intel Atom x5- och x7-familjerna ger 64-bitarsstöd för Windows och Android, har Intel Gen 8-grafik och kan kombineras med nästa generations LTE Advanced-anslutning till mobila nätverk. De är dessutom konfliktfria vilket innebär att de inte innehåller mineraler (tenn, tantal, tungsten och/eller guld) som finansierar brott mot de mänskliga rättigheterna i Demokratiska republiken Kongo.
Kunder som redan har aviserat att de kommer leverera produkter baserade på den nya plattformen inkluderar Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo och Toshiba. De första produkterna förväntas finnas på marknaden under det första halvåret i år.
Intel introducerade dessutom företagets LTE Advanced Category 10-moden. Intel XMM 7360 ger stöd för 3x carrier aggregation och nedladdningshastigheter på upp till 450 Mbps. Enhetens kompakta format och låga strömförbrukning gör det möjligt för XMM 7360 att passa för ett brett utbud av formfaktorer omfattande allt från smartphones och phablets till surfplattor och datorer. XMM 7360 breddar dessutom Intels utbud av LTE-lösningar och ger tillverkare valmöjligheter för att snabbt designa och lansera LTE-enheter i olika marknadssegment eller länder. Under Mobile World Congress demonstrerade företaget även ett pre-5G-koncept, som kombinerar LTE med 802.11ad och som bygger på Intel-teknik från ände till ände, med prestanda på över en gigabit per sekund.
Smartare och säkrare enheter
Utöver säkerhetssamarbetet med Samsung i syfte att skydda Galaxy S6 och S6 Edge samarbetar Intel Security även med LG Electronics för att säkra personlig information. LG Electronics kommer att göra McAfee Mobile Security från Intel Security tillgänglig på LG Watch Urbane LTE vilket ger tillgång till stöldskyddsfunktioner så att användare vid behov kan hitta, låsa eller radera enheten på distans. Användare av LG:s Android-baserade enheter har redan idag tillgång till McAfee Mobile Security på sina enheter.
Krzanich presenterade Brightstar Corp., Deutsche Telekom samt Prestigio som nya kunder för Intels True Key-teknik. Intel True Key är en plattformsöverskridande tillämpning som förenklar lösenordshantering med hjälp av ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Deutsche Telekom kommer att förinstallera True Key för sina kunder i Europa. Prestigio är den första mobiltillverkaren att lansera True Key i samtliga egna Android-baserade surfplattor och smartphones i Ryssland och Europa. Lanseringen kommer att ske innan årets slut.
Nätverk i förändring
Krzanich beskrev hur Intel arbetar med branschledande företag för att omvandla nätverksinfrastruktur med standardiserad hård- och mjukvara för att hjälpa till att påskynda branschens övergång till en flexibel smidig mjukvarudefinierad infrastruktur. Detta gör det möjligt för både telekommunikations- och molntjänsteleverantörer att förbättra nätverkseffektivitet och påskynda leverans av nya tjänster samt möjligheter för både konsumenter och företag.
Alcatel-Lucent introducerade sitt virtuella radioaccessnätlösning (vRAN), som består av en virtualiserad basbandsenhet som använder standardservrar med Intel Xeon-processorer för att gör det möjligt att spara kostnader och öka nätverksprestanda. Företagets vRAN-lösning kommer att testas av kunder i år och vara kommersiellt tillgänglig under 2016.
Ericsson presenterade en ny generation av datacenterplattformar för Ericsson Cloud System som gör det möjligt för telekom- och molntjänsteleverantörer att sänka sina totala ägandekostnader (TCO) samt uppnå bättre flexibilitet och effektivitet i sina datacenter. Företaget använder Intel Rack Scale Architecture tillsammans med mjukvara för styrning och orkestrering för att optimera och skala molnresurser över privata, offentliga, företags- och telco-molndomäner vilket möjliggör förbättrad tjänsteflexibilitet. Ericsson meddelade också att man arbetar med Intel Security kring mobil säkerhet för 4G-nät.
Huawei och Intel samarbetar för att leverera robusta molnlösningar som gör det möjligt för telekomtjänsteleverantörer att omvandla sina datacenter. Företagen kommer att utveckla nästa generation av Huaweis FusionSphere, som är baserad på Intel-arkitektur, och kommer att använda Data Plane Development Kit och Open vSwitch för att öka nätverksvirtualiseringsprestanda i FusionSphere. Dessa lösningar syftar till att förbättra prestanda som är optimerad för att minimera TCO för molnarbetsbelastningar på ett skalbart och säkert sätt.
Filed under: Utländsk Teknik