Nordens halvledardistribution backade mest
I andra kvartalet fick Europas halvledardistribution se en mer än tjugoprocentig nedgång i omsättningen. Distributionsmarknaden föll med 20,7 procent till 1,82 miljarder euro. Norden backade med rekordhöga 33,2 procent.
– Det blev som vi fruktade i början av året, säger Georg Steinberger, ordförande i branschorganisationen DMASS. Covid-19 och pandemins ekonomiska effekter slog till med full styrka i andra kvartalet. Stängda fabriker och ekonomisk osäkerhet drev många kunder till att både bromsa nya inköp och annullera existerande order. Ändå kunde det ha varit betydligt värre och det är svårt att bedöma om andra halvåret kommer att präglas av fortsatt svag marknad eller om marknaden tar fart på allvar.
Andra kvartalet var ungefär lika dåligt överallt, med tvåsiffriga nedgångar utom i Nederländerna, Österrike, Ryssland och Irland. Tyskland föll med 21,6 procent till 528 miljoner euro, Italien backade med 19,3 procent, Frankrike med 21,4 procent och Storbritannien med hela 23,6 procent.
Men allra värst gick det i Östeuropa och i Norden. Östeuropa föll med 30,6 procent till 279 miljoner euro och Norden föll med hela 33,2 procent till 138 miljoner euro.
– Det är svårt att hitta positiva eller ens mindre negativa faktorer under andra kvartalet, men helt klart är att länder med stor andel kontraktstillverkning påverkades mest.
På produktsidan klarade sig de mera exklusiva komponenterna bäst. Programmerbar logik backade med ”bara” 12,8 procent och mikroprocessorer med 15,3 procent. Diskreta standardkomponenter backade med hela 31,4 procent och minneskomponenter med 32,4 procent.
– En del produktkategorier minskar oberoende av pandemin. Det gäller till exempel SRAM och EEPROM. Vi ser också att produktkategorier som signalprocessorer i allt större omfattning hanteras direkt av halvledartillverkarna och inte går via distribution. Men inget av detta har någon större effekt på totalsiffrorna. Däremot är det lite märkligt att standardkomponenterna har backat såpass kraftigt med tanke på den finansiella risken är ganska låg för konsumenterna. Här blir det intressant att se vad som händer när marknaden vänder.
Filed under: Utländsk Ekonomi