National Instrument visade framtidsteknik för 3GPP

Under stämman 3GPP RAN WG i Dresden, demonstrerade NI prototyper av 5G och LTE för ledamöter i 3GPPs standardiseringskommitté.

3rd Generation Partnership Project (3GPP) är ett globalt samarbetsprojekt mellan flera kommittéer för standardisering av mobil kommunikation. Det gäller i synnerhet för GERAN (GSM), LTE och UMTS.
Bland medlemmarna finns teleorganisationer som Alcatel-Lucent, BlackBerry, Deutsche Telekom, Ericsson, Motorola, Nokia, Orange, Sony, och Telefonica.
NI gav demonstrationer för totalt 18 medlemmar i 3GPP, däribland AT&T, Huawei Technologies Co Ltd, Interdigital, Intel Mobile Communications, Nokia Networks Oy, NTT Docomo, Qualcomm, Samsung Telecommunications, Telecom Italia och Vodafone.
Framför allt fick deltagarna en förhandstitt på prototyper i följande tekniska demos:

Nät med hög densitet:
Prototyper av MAC-mekanismer för täta radionätverk med flera basstationer och terminaler är uppbyggda kring FlexRIO och LabVIEW.

Omfattande MIMO-system:

Lunds universitet har gjort prototyper till omfattande MIMO-system med 100 antenner på basstationen och 10 användarterminaler. Prototyperna är byggda med USRP-RIO och LabVIEW.

Millimetervågor:
Bärfrekvenser kring 28, 38 och 72 GHz användes för flera GB/s ”backhaul” och accesslänk. I prototypen ingår FlexRIO och LabVIEW.

Framtida PHY/MAC:

Robusta vågformer för 5G cellulära system och prototyper av realtids trådlösa nät skapas med FlexRIO och LabVIEW.

”Remote radio head”:
Tester av små cellstrukturer och av ”remote radio head” genomförs i FP-7-projektet 5GNOW av TU Dresden 5G Lab. Gerhard Fettweis, styrelsemedlem i Vodafone och professor vid TU Dresden, presenterade sitt nya 5G-lab som sponsras av NI.

Comments are closed.