Mini-LED med nanooptik
Det verkar vara en gåta: Ett transparent område lyser, men man kan inte se någon ljuskälla. Bara vid närmare inspektion visar det sig att en liten lysdiod, mindre än ett knappnålshuvud är orsaken.
(Foto: FhG-ISC)
Den sänder ut sitt ljus via tusentals, för ögat osynliga linser, bara några hundra nanometer små. För varje kombinationen av lysdioder kan silikatforskningen vid Fraunhofer Institute for Silikat forskning åstadkomma intensivt färgade ljusfläckar med extremt jämn fördelning, men också sådana med en rent vit ljus.
På ett minimalt område sätts röda, gröna och blå lysdioder, vars blandning resulterar i vitt ljus. Indelning av de tre färgerna är en följd av koncentratoroptik.
Homogenisering av ytorna sker slutligen med en nanostrukturerad optik med "Ormocer", vilket visat sig vara ett idealiskt material för tillverkning av sådana mikrooptik. Det är en hybrid av organiskt och oorganiskt material, inte så skört som glas och inte så mjukt som polymeren.
Det har utvecklats vid Fraunhofer Institute for tillämpad optik och finmekanik IOF i Jena. Med detta material kan man åstadkomma saker som var otänkbara för bara några år sedan: ultra-tunna och ultra-små mikro-optik för kameror eller projektorer som passar i din ficka.
Filed under: Utländsk Teknik