Maskiner använder idag 2 procent av alla mobiltele-abonnemang
Enligt en ny rapport från telekomanalysföretaget Berg Insight användes 2,0 procent av världens mobilabonnemang för maskin-till-maskin (M2M)-kommunikation i slutet av 2010. En andel som förväntas öka framöver. Sverige är det land som har allra högst andel M2M-anslutningar med nära 18 procent. Under de kommande fem åren förväntas det totala antalet M2M-anslutningar i världen att växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 32 procent till runt 294 miljoner år 2014. Vid det laget spås världens andel avseende M2M-abonnemang att ha mer än fördubblats, till 4,0 procent.
– M2M och liknande uppkopplade enheter är nu en av de huvudsakliga drivkrafterna för fortsatt tillväxt av antalet mobilabonnenter i Europa och Nordamerika. Samtliga av världens ledande telekomoperatörer har nu ett antal miljoner M2M-abonnenter i sina mobilnät. I början av nästa år väntas AT&T i USA bli den första operatör som når 10 miljoner M2M-abonnenter, efter att ha mer än fördubblat antalet under de senaste 12 månaderna, till stor del tack vare en lyckad satsning på uppkopplad konsumentelektronik, säger Tobias Ryberg, telekomanalytiker vid Berg Insight.
Enligt Ryberg står mobiloperatörerna inför en ny situation där kunder inte längre använder ett eller två mobilabonnemang, utan går emot fem eller fler trådlösa enheter. Förutom en "smartphone" och en läsplatta är det sannolikt att en teknikintresserad svensk även har ett uppkopplat navigationssystem, ett mobilt hemlarm och ,om han bor på rätt plats, även en elmätare med GPRS-uppkoppling.
Hans amerikanska motsvarighet har ett telematiksystem i sin bil och använder en e-bokläsare, en fransman kan ha ett mobilt varningssystem för hastighetskontroller och en italienare kan ha installerat en telematikenhet som en del av sin bilförsäkring. Enligt Ryberg är detta glimtar av vår närmaste framtid då en majoritet av världens nästkommande fem miljarder mobila uppkopplingar kommer att vara avsedda för konsumentprodukter, maskiner och sensorer, enligt ett pressmeddelande.
Filed under: SvenskTeknik