Lysdioder återskapar Leipzigs historiska gatlampor

360 Schinkel-lampor återskapar utseendet hos de ursprungliga gaslamporna med långlivade lysdioder som ljuskälla

 

Det Berlinbaserade Braun Lighting Solutions och Future Lighting Solutions har försett de historiska Schinkel-gatlamporna i staden Leipzig med modern lysdiodteknik, som en del av projektet att installera klimatsmart belysning i staden. En flerårig utvecklingsprocess har sett till att lysdiodsfixturerna är så lika originallampornas som möjligt i färgtemperatur och utseende.
Instruktionerna från stadens anläggningsavdelning var att renovera lamporna i Leipzigs historiska stadskärna utan att ändra på deras utseende. Schinkel-lamporna har funnits i staden sedan den industriella revolutionen under mitten av 1800-talet och gaslampornas varma sken var karakteristiskt för staden nattetid.
Det var de tre sista originallamporna framför den kända St. Thomas-kyrkan, hem till Johann Sebastian Bach, som stod modell för projektet. Genom att anpassa lamporna till lysdiodteknik hoppades man kunna bevara det vackra, gul-vitglödande skenet hos de historiska lamporna, samtidigt som man kunde dra fördel av lysdiodernas låga energiförbrukning, långa livslängd och låga underhållskostnader.

360 lampor
Genom att förse de 360 Schinkel-lamporna runt omkring St. Thomas-kyrkan med LUXEON Rebel-lysdioder kan staden spara 20 000 euro om året i energikostnader. Lysdioderna förbrukar endast 22 W, jämfört med energiförbrukningen på 85 W hos de lampor som ersattes. Det ger en total minskning i energiförbrukning på 89 369 kWh per år samt i koldioxidutsläpp på 60,8 ton per år. Projektet är därför ett intressant steg i arbetet att uppnå Tysklands städers klimatmål.
En viktig uppgift var att integrera lysdiodteknik på ett sådant sätt att gaslampornas historiska utseende bibehölls. Därför användes originaldelar från de historiska lamporna tillsammans med patentsökt teknik för att imitera lampskärmarnas storlek och utseende. De fyra lampskärmarna byttes ut mot fyra lysdiodsmoduler, täckta av satinerat glas. Detta ger intryck av inkapslade lampor som hänger i lampan. Skillnaden mellan lysdioderna och de ursprungliga gaslamporna syns bara på riktigt nära håll. En enda 1,2 W lysdiod i lampans ovandel ger ett svagt ljus genom opalglaset ovanpå enheten.


De 360 Schinkel-lamporna runt omkring St. Thomas-kyrkan drivs nu med lysdioder. På det sättet kan staden spara 20 000 euro om året i energikostnader.

Systemets omkopplings- och styrenhet är en Maxidimm3000 som utvecklats av Braun, med ett 1–10 V styrgränssnitt och en 230 V strömanslutning som ger möjlighet till olika driftlägen för snålare energiförbrukning. Lysdioderna kan slås till och från, det finns dimmer och man kan även välja skymningsljus och osymmetriskt ljus.
– I Leipzig möts framtidens lysdiodteknik och stadsbelysningens över 150 år gamla historia”, säger Andre Braun, vd för Braun Lighting Solutions e.K. Vi har uppnått målen för energisnål och miljövänlig belysning samtidigt som kraven på att bevara en historisk artefakt har uppfyllts.

Tre år sedan
Grunden för det framgångsrika projektet lades för tre år sedan. Det var en mycket komplex teknisk utmaning att byta ut de befintliga lamporna mot lysdioder och Braun Lighting Solutions fick stort stöd från Future Lighting Solutions, lysdiodsdistributören för Philips Lumileds LUXEON-sortiment.
Försöket till det första belysningskonceptet med lysdioder gjordes på Future Lighting Solutions resurscenter, Lighting Resource Center. Den ursprungliga designen finslipades sedan gradvis hos Braun Lighting Solutions, som simulerade ljusskenet från lysdioderna för att så nära som möjligt försöka matcha skenet från de historiska gaslamporna. Eftersom lampornas kontrollenheter, lysdiodmoduler och drivrutiner kommer från en enda källa behöver man bara en kontakt för underhållsarbete.


En viktig uppgift var att integrera lysdiodteknik på ett sådant sätt att gaslampornas historiska utseende bevarades.

– Men där det finns ljus finns det också värme, tillägger Braun. Det viktigaste med designen var värmehantering – att avleda värme från lysdioderna. För att hjälpa oss uppfylla det här kravet fick vi värdefulla råd från Fraunhofer IZM-institutet i Berlin. Med deras hjälp var vi väl förberedda för att skapa en lyckad design.
Leipzig stad deltog 2009 med sitt bidrag ”intelligent stadsbelysning” i en nationell tävling för energisnål stadsbelysning, som sponsrades av Tysklands ministerium för miljö, naturskydd och reaktorsäkerhet. Staden kom på tredje plats i kategorin för städer med fler än 500 000 invånare. Finansieringen staden fick investerades i att implementera ett omfattande renoveringsprojekt.
– Vi är mycket nöjda med hur projektet har genomförts. Och Leipzigs invånare har reagerat mycket positivt på den förbättrade nattmiljön. Detta har vi fått bekräftat med alla de samtal och e-brev vi mottagit”, säger stadens chef för belysningsplanering, Rainer Barth.

 

Comments are closed.