LTU utvecklar verktyg som skapar personliga appar

Ett nytt projekt från LTU, Satin, tillåter användare att skapa sina egna appar på ett enkelt och mycket lättillgängligt sätt.


Jan-Olov Johansson, projektledare för Satin

 

– Vi hade två elever från åttonde klass som bland annat skapade en app som gjorde det möjligt att tända och släcka kontorslamporna, till visst förtret, säger Jan-Olov Johansson, projektledare för Satin.
Projektet är ett resultat av tre års arbete från Centrum för distansöverbryggande teknik, forskare vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet tillsammans med Ericsson och den regionala IT-industrin.
– Tanken är att du inte ska behöva ha kunskap om programmering för att bygga dina egna appar. Vi använder ett grafiskt drag-and-drop gränssnitt. Vi vill att det ska vara lika lätt att skapa en mobil app som att bygga med lego. Användarna vill anpassa sin mobiltelefon genom att ändra mobilskal, ringsignaler och ladda ner appar, nu tar vi det ett steg längre och låta dem skapa appar efter sina egna behov.
Satin erbjuder redan en mängd färdiga tjänster och komponenter som gps-lokalisering, checklistor, anslutning till sociala medier och andra möjligheter. Apparna kan också med hjälp av internet anslutas till enheter som garageportar och värmesystem. Det går att bygga applikationer som ansluter till hushållsmaskiner och kontrollerar dem från telefonen.
– Jag har byggt en app som ger ett larm om temperaturen i mitt garage sjunker under noll. När jag visade verktyget på Mobile World Congress i Barcelona – världens största mobila industrimässa, så fascinerades jag av att se alla olika idéer som strömmade från användarna som prövade på verktyget. Det bekräftar vår misstanke om att en stor del potentiella app-skapare har stängts ute från marknaden på grund av den utbildning som krävs för traditionell programmering.
Satin-systemet har ett öppet gränssnitt för komponentutveckling och uppmuntrar fristående utvecklare att själva lägga till sina egna lösningar så att verktyget kan vidareutvecklas.
– Vårt verktyg kommer nu att prövas och vidareutvecklas av doktorander vid ICT Labs sommarskola och kommer att användas i ett antal projekt som just nu genomgår utvärdering. Vi söker även nya samarbeten och partners med kreativa idéer som kan använda vårt verktyg till sin fulla potential, säger Jan-Olov Johansson, projektansvarig för Satin.
Satin-projektet finansieras av Europeiska strukturfonderna och medfinansieras av Länsstyrelsen i Norrbottens län, Landstinget i Norrbotten, Luleå kommun, samt av Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. SATIN har vidareutvecklats inom EIT ICT Labs.


 – Det här är något jag kulle kunna tänka mig att göra i framtiden, säger Edward Furberg, klass 8, Norrskenet, som tillsammans med Filip Bengtsson utvecklade en app som gjorde det möjligt att tända och släcka CDT: s kontorslampor.

Comments are closed.