LiU-mjukvara styr tysk elproduktion
OpenModelica, en gratismjukvara som bygger på öppen källkod och till största delen utvecklad vid Linköpings universitet, används nu till att generera kod för effektiviserande styrning av närmare en tiondel av den tyska elproduktionen. Det framkom vid konferensen Modelica2015 som hölls 21-23 september i Versailles nära Paris.
Sedan augusti 2015 används OpenModelica i ABB:s Optimax Powerfit för att generera kod som sekundsnabbt styr och samordnar 5000 MW; cirka 7,5 procent av den tyska elproduktionen.
– Upp till 1500 MW kommer från drygt 2500 små sol- och vindkraftverk som samordnas till att fungera som ett större kraftverk, säger Rüdiger Franke, teknisk specialist vid ABB i Mannheim, Tyskland.
Peter Fritzson, professor vid Linköpings universitet och ledare för OpenModelica-projektet är glatt överraskad:
– Det är oerhört glädjande att vår programvara används för energieffektivisering, speciellt för samordning och styrning av förnybar energi från sol och vind. Detta är en viktigt på vägen mot ett hållbart samhälle med helt förnybar energiproduktion, speciellt aktuellt nu i samband med den kommande klimatkonferensen COP21 i Paris.
Utvecklingen av OpenModelica stöds av ett internationellt konsortium av 45 företag och universitet, men även av forskningsprojekt med stöd från exempelvis Vinnova och EU. Den öppna källkoden används som bas för forskningen om nya metoder och verktyg.
– OpenModelica är generellt användbar vid utveckling och drift av produkter, men även för så kallad världssimulering, där man räknar på olika scenarier för världen och för våra mänskliga samhällens fortsatta utveckling, säger Peter Fritzson.
Filed under: SvenskTeknik