Liten sensor drivs av radiovågor
Forskare vid Eindhoven University 0f Technology TU/e har utvecklat en mycket liten trådlös sensor som får sin strömförsörjning på ett speciellt sätt: från de radiovågor som används för sensorns trådlösa nätverk. Idag används den nyutvecklade givaren för att mäta temperatur men forskarna ser möjligheter att i framtiden även mäta rörelser, ljus och luftfuktighet med mera.
Hao Gao visar upp den nyutvecklade temperatursensorn.
Foto: Bart van Overbeeke
Framtidens smarta byggnader spås vara fullsmockade med sensorer för att svara upp mot de boendes behov. Det är då viktigt att dessa är trådlösa och inte behöver strömförsörjas av något batteri. I stora byggnader skulle det i så fall behövas dagliga batteribyten någonstans, menar Hao Gao, forskare vid TU/e. Den sensor som forskarna utvecklat är mycket liten – endast 2 mm2 – och väger 1,6 mg. Den kan också döljas av ett färg-, plast eller betonglager men räckvidden är kort, bara 2,5 centimeter. Räckvidden kommer dock inom ett år att utökas till 1 meter och till slut till 5 meter. Sensorn är försedd med en antenn som fångar in den energi som sänds ut från en energisnål router och som används för att driva sensorerna i ett nätverk. När tillräckligt mycket energi samlats in kan sensorn sedan genomföra sin mätning och skicka över mätvärdet i form av små förändringar i utsänd frekvens.
– Samma teknik kan användas för att utveckla andra trådlösa sensorer, till exempel för att mäta rörelse, ljus och fuktighet. Tillämpningsområdena är enorma: allt från betalningssystem och trådlös identifiering till smarta byggnader och industriella produktionssystem. De kommer inte att vara dyra; massproduktion kommer att hålla ner kostnaderna för en sensor till cirka 20 cent, säger Peter Baltus, professor i trådlös teknik vid TU/e.
Sensorn är baserad på en 65 nm CMOS-teknik.
Filed under: Utländsk Teknik