Lightlab släcker ned
Svenska Lightlab lägger ner utvecklingen av sin kvicksilverfria lågenergilampa. I stället satsar företaget helt på UV-lampor för vattenrening och annan industriell verksamhet. Jan-Erik Lennefalk lämnar vd-posten och ny tillförordnad vd blir Johan Tingsborg.
I Lightlabs lågenergilampa genereras ett elektronflöde från en kall katod i lampans mitt. Elektronerna träffar insidan av ett lampglas, belagt med ett luminiscerande skikt
Lightlabs historia går tillbaka till 1996, men finansiellt är kanske 2005 ett bättre jämförelseår. Det var då företaget drog i gång på allvar, med dotterföretag i Taiwan och mycket stora framtidsplaner.
Grundtanken var att konstruera en kvicksilverfri lågenergilampa som skulle kunna ersätta konventionella glödlampor, lysrör och lågenergilampor. Den patenterade tekniken bygger på fältemission och katodluminiscens, där ett elektronflöde genereras i en kall katod i lampans mitt. Elektronerna emitteras från katoden och träffar insidan av ett lampglas belagt med ett luminiscerande skikt.
Efter många problem lyckades företaget ta fram en första prototyp i början av 2013, men det har varit svårt att nå målet vad gäller intensitet och effektivitet. Meningen var att första generationens lampor skulle nå strax under 50 lumen per watt (som en ordinär lågenergilampa) och att man sedan relativt snabbt som skulle komma över 80 lumen per watt. Men det har inte lyckats och under tiden har LED-lamporna helt slagit undan fötterna för Lightlabs lampa.
Så Lightlab får i stället stå som exempel på ett förtag med stora idéer, stor reklambudget och uppblåst värde. Aktiekursen stod som högst en bit över 400 kronor per aktie (2009), men från 2011 och framåt har den dalat stadigt, från dryga hundralappen till dagens knappa femtioöring.
Jan-Erik Lennefalk (tv) avgår som vd och Johan Tingsborg (th) blir tillförordnad vd för Lightlab. I förgrunden lampan, som den såg ut för två år sedan
Filed under: Svensk Ekonomi