LED-strålkastare klarar inte kraven
I ett gemensamt projekt har EU-medlemsstater kontrollerat strålkastare med LED-teknik. Resultatet blev att 42 av de totalt 90 testade LED-strålkastarna drogs tillbaka från den europeiska marknaden. I Sverige fick alla testade LED-strålkastare försäljningsförbud.
Hela 20 myndigheter i totalt 17 länder har deltagit i projektet som pågått under 2016-2017. Från Sveriges sida är det Elsäkerhetsverket som varit den medverkande myndigheten. Granskningen har omfattat både brister i elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet, det vill säga att de ska fungera väl ihop med andra elektriska produkter och inte orsaka störningar. Målet var att tillsammans utvärdera och förbättra både elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet för just denna specifika produktgrupp på EU-marknaden.
Hannu Mattila vid marknadskontrollmyndigheten Tukes i Finland har varit projektledare för EU-projektet som berört två olika lagstiftningar. Han menar att projektet kan ses som framgångsrikt.
– Vi har tagit bort många farliga LED-strålkastare från marknaden och med det blir EU lite säkrare.
Granskningen visade att endast 2 av 82 kontrollerade strålkastare uppfyllde både tekniska och administrativa krav.
– Det är en alarmerande situation och vi hoppas mycket att dessa produkter kommer att förbättras i framtiden.
Till följd av projektet drogs nästan hälften av de testade LED-strålkastarna in från den europeiska marknaden. Det visar tydligt att många tillverkare, importörer och distributörer inte har kännedom om EU-kraven innan de placerar LED-strålkastarna på den europeiska marknaden.
Endast var tionde undersökt produkt kunde lämnas utan vidare åtgärder från marknadskontrollmyndigheterna. I Sverige fick samtliga 6 testade LED-strålkastare försäljningsförbud.
Filed under: SvenskTeknik
Men VAD var felet på strålkastarna? Störningar på t.ex. medicinsk elektronik är givetvis farligt, men om man vid ett husbygge stör en borrmaskin är det ju ofarligt.
Det talas om administrativa brister i artikeln. Det kan vara att man inte skickat med ett CE-intyg, det behöver inte vara ett fel som drabbar användaren.
Men det kan också vara dåligt isolerad nätdel med risk för elchock och död.
Det vore bra med en länk till undersökningen, så man vet om man ska slänga den man redan har eller inte. Om den är säker men saknade ett papper är ju inte samma sak som att man kan dö när man tar i den.
Här finns rapporten samt andra förbud och publikationer från Elsäkerhetsverket.
http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/Fakta-om-forsaljningsforbud/eu-projekt-led-stralkastare/