Laborationer på distans
Lärare på Högskolan Västs teknikutbildningar har utvecklat nya former för att även kunna genomföra laborationer hemma precis som all annan undervisning nu sker digitalt. Högskolan har som mål att kunna genomföra alla längre utbildningsprogram på distans.
Forskningsingenjör David Simonsson utvecklar distanslaborationer
– Tanken är att studenterna ska logga in via vår distansdatorlösning för att göra olika labbar, säger David Simonsson, forskningsingenjör på Högskolan Väst. Den datorn är ansluten till det IoT-nät som vi har skapat på Produktionstekniskt centrum, PTC, där vi har vår labbutrustning.
På PTC finns ett labb i världsklass och högskolans forskningsmiljö Produktionsteknik Väst, PTV. Här bedrivs bland annat forskning inom flexibel industriell automation tillsammans med industrin. Många företag är knutna till forskningsmiljön och forskningen sker i nära samarbete med näringslivet. Här får studenter möjlighet att delta i den senaste forskningen och möjlighet att komma i kontakt med framtida arbetsgivare.
– Från datorn kan man logga in via webbläsaren på vår robot AMR (Autonomus Mobile Robot) och styra roboten samtidigt som man kan se den i realtid via en IP-kamera. Det kommer att ske i en avskärmad del av verkstaden på PTC på grund av säkerhetsskäl.
– Vi har kopplat upp AMR och IOT-nätet och provkört. Vi har provat alla system och hårdvaror separat och de fungerar, nu ska vi bara skapa en studentvariant som är lätt att använda. De fysiska installationerna kommer vi att göra i höst.
Vilka program berörs av att labba på distans så här?
– Främst den 2-åriga masterutbildningen inom robotik och automation, men jag kan tänka mig att datavetenskap skulle kunna vara intresserade av detta då det finns många programmeringsmöjligheter i Python.
Filed under: SvenskTeknik