KTH fixar snabbare internet
Nu ska data- och telefonväxlar bli ännu snabbare. Det säger Nils Nordell, föreståndare för KTH:s Electrumlab. Anledningen är 8,3 miljoner kronor som Vetenskapsrådet precis tilldelat KTH för att köpa in forskningsutrustning som möjliggör mindre och energisnålare komponenter i växlarna.
– Vi har fått pengarna till att köpa in ny avancerad etsutrustning, så kallad Ion beam etching system. Den används bland annat för att etsa hål i halvledarmaterial och till att göra komponenter med fotoniska kristaller, säger Nils Nordell, föreståndare för Electrumlab vid KTH.
Den nya utrustningen möjliggör forskning kring dessa optiska komponenter, forskning som i längden ska resultera i både helt nya men också mindre komponenter.
– Det är i växlarna och inte i ledningar och kablar som den stora ljusförlusten uppstår. Framtida komponenter kommer att vara mer effektiva och inte ge lika stor ljusförlust. Det innebär snabbare data- och telefonväxlar, som också är billigare att producera och som drar mindre ström på grund av minskade effektförluster, säger Nils Nordell.
Att de blir billigare att tillverka beror främst på att det krävs färre komponenter för att förstärka ljuset som används för överföring av data- och telefoni.
Sist Electrumlab fick pengar för den här typen av utrustning var under mitten av 90-talet, och behovet av ny har varit stort.
Electrumlab på KTH ingår i Myfab, ett nationellt renrumsprojekt och -nätverk där även Chalmers och Uppsala universitet deltar.
Filed under: Utländsk Teknik