Koppla Raspberry Pi och Arduino mot mobilnätet
De nya utvecklingskorten SparqEE har konstruerats för att göra det enkelt att koppla upp sig mot mobilnätet och Internet för projekt som bygger på plattformarna Raspberry Pi och Arduino. Det finns totalt sju stycken nya SparqEE-kort, inklusive CELLv1.0 – ett pyttelitet utvecklingskort för mobil uppkoppling med kretsar för 2G och 3G för trådlös uppkoppling över hela världen.
CELLv1.0-modulen kommer i första hand att använda 3G-nätet och endast gå över till 2G om det inte finns 3G. Dessutom är CELLv1.0-modulen endast 36 x 42 x 7 mm stor, vilket gör den till den minsta mobilmodulen på marknaden för närvarande.
Varje SparqEE Cellv1.0 mobilkort kommer att levereras från RS Components med ett globalt 3G-SIM-kort med täckning över hela världen. Användarna kan logga in på en webbplats och köpa en viss datamängd med kreditkort eller ställa in autogiro för regelbunden dataanvändning. Den ökade räckvidd man får med mobila kommunikationer möjliggör ett antal potentiella applikationer och är idealisk för dataprojekt med små datamängder som behöver köras över mycket långa distanser – till och med till ett annat land eller en annan kontinent. Lämpliga projekt omfattar troligtvis sensorbaserade dataprojekt med liten bandbredd som sänder små mängder data över Internet.
För att underlätta kompatibiliteten ingår, som en del i den nya serien, ShieldRv1.0 och ShieldAv1.0, vilka är expansionskort eller adaptrar som kopplar ihop CELLv1.0 med Raspberry Pi utan behov av ytterligare kablar. Dessutom finns direkta anslutningsmöjligheter för de fyra återstående SparqEE-korten om användarna skulle föredra att koppla in något av dessa kort direkt till expansionskortet.
De fyra återstående korten är: Mottagarkortet GPSv1.0, som införlivar en Antenova M10478 GPS-modul som bygger på GPS-chipsetet SiRFstarIV 9333, kortet POWERv1.0, som konverterar en oreglerad strömkälla till de +5 V och +3.3 V-strömförsörjningsskenor som krävs de flesta inbyggda utvecklingssystem, kortet RELAYv1.0, som ger en anslutning för att driva sådan kringutrustning som kräver starkström och högspänning, kortet ACCELv1.0, som medger anslutning av treaxelaccelerometern ADXL345 från Analog Devices.
CELLv1.0-modulens täckningsspecifikationer omfattar WCDMA/HSDPA 2100/1900/900 MHz och levererar 384 kbit/s eller DL3,6 Mbit/s HSDPA och GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz. Anslutningsalternativen omfattar följande gränssnitt: seriellt UART (3,3 V eller 5 V) och USB 2.0. De elektriska specifikationerna omfattar en inspänning från +3,7 V till +5 V som drivs via en USB-kabel eller kontaktlister; den drar under 5 mA i standby-läge, typiskt sett under 7,5 mA i aktivt läge (när inga tjänster är igång) och under 500 mA (genomsnittlig belastning) och 2,3 A i maxläge. Drivrutiner för Windows, Linux och Android finns att få via ZTE.
SparqEE-korten kan beställas från RS för leverans under hösten.
Filed under: Utländsk Teknik