Kameror ökar säkerheten i Pompeji
Under det gångna året har det installerats hundratals övervakningskameror i den världsberömda forntida
staden Pompeji i Italien för att skydda 440 000 kvadratmeter världskulturarv. Förhoppningen är att installationen av ett avancerat övervakningssystem från MOBOTIX kan hjälpa till att sätta stopp för vandalisering som turister utsätter Pompeji för
Inte långt från Neapel i Italien ligger den förhistoriska, romerska staden Pompeji, som vid vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. begravdes i flera meter aska och lavasten, som hållit staden intakt i århundraden. Pompeji, som år 1997 hamnade på UNESCOS lista över världsarv, ger i dag en unik inblick i hur livet såg ut för tusentals år sedan.
Detta gör Pompeji till ett ovärderligt världskulturarv, som ska skyddas och värnas och en turistmagnet som lockar upp till 15 000 turister om dagen. Det överträffas bara av Colosseum i Rom.
Eftersom den utgrävda staden omfattar över 440 000 kvadratmeter är det inte enkelt att sköta områdets säkerhet. Tyvärr utsätts det arkeologiska området ständigt för vandalisering av turister, som målar graffiti och repar murverk och fresker i ruinstaden, ofta efter att ha lyckats bli inlåsta innanför murarna efter stängning. En ökning av säkerhetsnivån är därför nödvändig.
Beslutet att installera ett avancerat videoövervakningssystem skedde som led i en större insats av den italienska regeringen att bevara det arkeologiska området i Pompeji. På uppdrag av installationspartnern Metodata, det italienska företag som fått ansvar för övervakningsprojektet, föll valet på högupplösta IP-kameror från den tyska övervakningsproducenten MOBOTIX. De första kamerorna installerades för ett år sedan, och i somras kom de upp i 400.
Förutom tio MOBOTIX D25-modeller, som man främst valde att installera för att få kamerorna att smälta in i arkitekturen och stilen, är alla kameror av tvålinsmodellen D15. De två individuella linserna gör det möjligt att övervaka två olika områden samtidigt. Nu är kamerorna utspridda över Pompeji, i lyktstolpar och på stadens inner- och yttermurar.
Att valet föll på kameramodeller från MOBOTIX beror, förutom bildkvaliteten, på övervakningsproducentens decentraliserade koncept. Till skillnad från andra övervakningssystem behandlar varje MOBOTIX-kamera sina bilder själv. Det är möjligt tack vare en inbyggd höghastighetsdator i varje kamera, vilket innebär att de högupplösta bilderna inte måste skickas till andra enheter för att analyseras. På så vis blir nätverksbelastningen minimal, vilket är avgörande när så många kameror är inblandade.
Med anledning av de många vandaliseringarna har det också varit viktigt att få ett övervakningssystem som kan avlasta områdets säkerhetsvakter och underlätta deras arbete:
– Det har varit en prioritet att kunna skilja ansikten åt på bilderna, observera avvikande beteende innanför området och kunna hålla ett extra öga på misstänkta kvarlämnade föremål, förklarar Cesare Gonnelli, administrativ direktör hos Metoda.
Filed under: Utländsk Teknik