Intel satsar på tele- och datatrafik
– Idag har vi lösningar på alla nivåer av tele- och datatrafik, säger Rose Schooler, chef för Intels Data Center Group. Och vi har lösningar som kan skala upp trafiken på ett enklare och mycket mera kostnadseffektivt sätt.
För tio år sedan var det inte särskilt lätt att hitta Intel-utrustning i nätverksutrustning, men de senaste åren har det ändrats steg för steg. Och nu står det ganska klart att Intels nästa stora tillväxtområde finns inom alla former av servrar, från dataservrar för molntillämpningar till det som hittills har kallats tele- och dataväxlar.
Rose Schooler är chef för Intels Data Center Group
Allt handlar förstås om pengar och de närmaste åren gäller det för tele- och dataoperatörerna att klara av utbyggnaden av sina nät utan att bli ruinerade. Mängden datatrafik växer oerhört snabbt och kräver stora investeringar i infrastruktur.
– Operatörerna har traditionellt fått sina största inkomster från rösttrafik och vi vet ju alla vart den marknaden är på väg, säger Rose Schooler. Idag är det datatrafiken som växer och den växer oerhört snabbt. Utbyggnaden av datainfrastrukturen kostar massor av pengar för operatörerna och de har svårt att få ekonomi i de satsningarna.
– För ungefär fem år sedan började operatörerna på allvar fråga oss vad vi kan göra för att klara problemet. Alltså hur man kan skala upp infrastrukturen utan att det kostar en förmögenhet.
Traditionellt har inte Intel varit särskilt starka inom det här området och till att börja med gällde det att se vilka utmaningar som finns.
– Det finns fyra grundläggande arbeten som måste göras i ett nätverk och det spelar egentligen ingen roll vilken typ av nätverk det handlar om. Det kan vara ett nätverk hos en nätverksoperatör eller i en basstation.
– Först måste vi kunna köra en applikation. Här finns till exempel betalningssystem eller supportsystem av olika slag. De applikationerna skiljer sig inte särskilt mycket från den typ av jobb som görs av en vanlig dataserver och här fungerar våra vanliga serverlösningar alldeles utmärkt.
– Sedan har vi kontrollplanet. Här sätter vi upp routingtabeller och berättar vart trafiken skall gå. Vi sätter upp och tar ner samtal, ungefär som i traditionella växlar. I dagens trafik genereras fantastiska mängder av sådana operationer. En smart telefon skickar och tar emot massor av meddelanden och varje gång sätts ett samtal upp och tas ner.
Arbetet på kontrollplanet skiljer sig en hel del från arbetet i en vanlig dataserver. Men med snabbt ökande antal processorkärnor blev det allt lättare att lösa uppgifterna i en vanlig serverarkitektur. Här går det också att använda grafikprocessorer för en del uppgifter.
– Paket- och innehållshantering är nästa steg. Det handlar om att flytta data och att göra det effektivt. För att göra det måste man kunna avgöra vilken typ av datapaket som rör sig och hålla kvaliteten hög.
– Till slut har vi signalbehandlingen. Här finns A/D-omvandlingen och i radiobasstationer finns också basbandsprocessningen.
Från uselt till bra
Att klara prestandakraven på alla nivåer är inte lätt och det märkte man snabbt hos Intel.
– Den verkligt stora skillnaden ligger i dataplanshanteringen. Den måste vara snabb, annars är det ingen mening att ens försöka. När vi för ungefär tio år sedan började titta på möjligheterna att använda Intelarkitekturen för den här typen av system såg det verkligen inget vidare ut. Våra prestanda när det gäller pakethantering var usla.
– Om vi på den tiden tog ett vanligt 250 W serverkort och körde pakethantering på det kom vi upp i ungefär 250 000 paket per sekund. Det var riktigt dåligt och då använde vi ändå dubbla processorer.
Det stod ganska klart att det skulle behövas både snabbare hårdvara och bättre mjukvara. Den snabbare hårdvaran är i sig inget problem. Där ligger i stället Intels stora konkurrensfördel. Prestandaökningen kommer automatiskt med ständigt nya generationer av processorer. Det i kombination med effektivare mjukvara ledde till ordentliga förbättringar.
Intel har steg för steg arbetat sig in på alla plan (klicka för större bild )
– Idag klarar vi mer än 15 miljoner paket per sekund per processorkärna. En stor del av de förbättringarna kommer från vårt Data Plane Development Kit, med bibliotek som är optimerade för vår arkitektur. Vi lyckades bli konkurrenskraftiga på dataplanet genom att optimera mjukvaran, inte genom att ändra i hårdvaran.
– Sedan tittar vi på möjligheterna att göra mer i grafikprocessorerna och vi köpte Mindspeed för att på deras pikochipteknik. Så idag har vi också teknik ner till små celler i mobilnätet. Det här blir ännu starkare när vi har integrerat produktprogrammet från LSI Logic. Då har vi ännu bättre teknik på makrocellnivå.
Nätverksbyggare
Idag är det fullt möjligt att använda vanliga "billiga" serverlösningar för data- och rösttrafik. En rad tele- och datakomföretag har också hoppat på tåget, bland annat företag som AT&T, China Mobile, NTT och BT. I Network Builders Program finns ännu fler medlemmar, bland andra Nokia. Alla hoppas på att kunna leverera billigare lösningar i en allt mer konkurrensutsatt marknad.
En annan fördel med att använda standardlösningar är att det blir möjligt att använda virtuella servrar och molnbaserade tjänster. Att sätta upp en nätverkslösning behöver inte innebära veckor och månader av hårdvarubyggande. Det kan räcka att beställa kapacitet från en molnleverantör.
Filed under: Utländsk Teknik