Inspirera med ny teknik

Gabriel Ibanez, Cybercom, visar elever från Lindholmens Tekniska Gymnasium, Göteborg, att vägen från ax till limpa kan vara mycket kort om man läser kursen mikrodatorteknik. Gymnasisterna använder en startsats med Arduino Uno kortet med Atmels AVR Processor som programmeras i C. Satserna kommer från Elektrokit, ett företag som också är mycket mån om att hjälpa skolor och elever med inspiration och innovation.

01jerzy02

Samma Arduinosatser används på Gabriels företag för att skapa prototyper och testa olika lösningar och idéer. Eleverna fick veta hur man med hjälp av RFID håller koll på fåglar i Göteborgska Universeums Regnskog. Man måste ju veta att fåglarna äter som de skall, att de mår bra och att ingen besökare tar t ex en tukan med sig som en månad senare hittats på en toalett långt borta i Angered.
Dessutom hann Gabriel berätta om elektriska lastbilar, sensorsvärmar och gerillanätverk för Internet of Things som LORA, Low Power Wide Area Network, inte att blanda med det gamla navigationssystem LORAN.
Tiden går fort när man har roligt, men Gabriel tog sig ändå tid att besvara elevernas frågor. Belönad med elevernas applåder för sin utmärkta presentation skyndade han sig till sitt nästa möte.
Som gymnasieelev i sina sista tonår är det inte lätt att veta vad man skall satsa på för att få ett bra liv, göra karriär, ha kul, skapa eller skrapa ihop några ”meloner” (miljoner). Vi vuxna försöker komma med goda råd, men mottagandet kan variera från avvisande eller skeptiskt till mycket intresserat. Inte så sällan möter jag attityden att skolan kommer med kunskaper och färdigheter där ”bäst-före-datum” passerat redan på de goda romarnas tid.
Så en dag på genvägen hem via Lindholmens Science Centrum passerade jag ett litet stånd med pannkakor och Arduino. Dan Dehlén från Cybercom som lekte kock nappade på idén med ett inspirationsmöte som skulle mynna ut i att skolan inte nödvändigtvis serverar gammalt skåpmat, utan kan komma med aktuella kunskaper och färdigheter som leder till framgång just nu och även i framtiden. Med Dans hjälp fick jag kontakt med Gabriel Ibanez och Shan Jiang, båda från Cybercom. Carpe Diem gav god utdelning den dagen.
Därför är jag som lärare tacksam när jag möter personer som är villiga att skapa trådar som förbinder skola och näringsliv och därmed visar att det finns plats för nästa generation av teknikskapare, användare eller kunder, som ligger i fas med utvecklingen, särskilt i dessa tider då skolans effektivitet dagligen ifrågasätts.
Du kanske har en annan åsikt, men jag har alltid ansett att i skolan bör det också tas upp sådant som ännu inte finns och inte bara sådant som redan varit. Med andra ord, skolan bör ligga några år före näringslivet, helst i takt med forskarna, eftersom det tar några år för eleven att vara färdig.
Jerzy Muszynski, Lindholmens Tekniska Gymnasium

Vill Du läsa mer om:

Universeums fåglar:
http://www.cybercom.com/Cases-and-clients/hungry-birds-at-universeum-an-iot-story/

Fler artiklar av Jerzy Muszynski

One Response to “Inspirera med ny teknik”

  1. Hej Jerzy!
    Javisst skall skolan ligga före så gott den kan – det är ju i framtiden det utvecklande och spännande finns, det som sätter fart på fantasin och hjärnvindlingarna. Tillsammans med skåpmaten, förstås, den behövs för att man skall stå stadigt när man spejar framåt! Carpe Diem!