Grafenforskning för nio miljarder till Chalmers
Chalmers har fått EU:s förtroende att leda ett gigantiskt forskningsinitiativ kring supermaterialet grafen. Det tillkännager kommissionens vice ordförande Neelie Kroes idag under en presskonferens i Bryssel. Finansieringen på upp till 9 miljarder svenska kronor motsvarar tio års arbete för tusen forskare.
Sex europeiska lag, med helt olika vetenskapliga visioner, har kämpat i över två år om denna ”historiens största utmärkelse för excellent forskning”, som EU-kommissionen beskriver det. Två vinnare offentliggörs idag.
Allra högst rankas det Chalmers-ledda Graphene Flagship, som redan från start omfattar 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 europeiska länder, och vars vetenskapliga råd rymmer fyra nobelpristagare.
Jari Kinaret, professor i fysik på Chalmers
bild Oscar Mattsson
Befälhavare på flaggskeppet blir initiativtagaren Jari Kinaret, som är professor i fysik på Chalmers.
– Jag är hedrad och stolt över att Graphene har valts till det första flaggskeppet inom europeisk forskning, och kan försäkra att våra akademiska och industriella partners runt om i Europa är hängivet engagerade i projektet, säger Jari Kinaret.
Skall revolutionera olika industrier
Uppdraget är att förflytta supermaterialet grafen och liknande nanometertunna material från forskarlabben ut i var mans hand genom att – i samarbete med spetsföretag på området – revolutionera ett flertal industrier. Därigenom hoppas forskarna och EU kunna skapa ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i Europa.
– Det är ett fantastiskt förtroende som övriga Europa visar Chalmers, med den koordinerande roll vi får för Europas största forskningssatsning genom tiderna. Satsningen stämmer väl överens med Chalmers syn på universiteten som nav för samarbetet mellan samhälle, industri och akademi och hur den positionen ger våra forskare ytterligare möjligheter att göra skillnad, säger Karin Markides, rektor för Chalmers.
Grafen – ett enda lager av kolatomer – kan vara den mest fantastiska och mångsidiga substans som mänskligheten har fått tillgång till. Starkare än det starkaste stål, men ändå lätt och flexibelt, kan grafen få elektroner att färdas tusen gånger snabbare än kisel. Grafen är samtidigt genomskinligt, och därmed en ledare som kan kombinera elektriska och optiska funktioner på ett exceptionellt sätt. Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelades 2010 års Nobelpris i fysik för sina banbrytande experiment på grafen, och båda är vetenskapliga rådgivare till, och forskare i, flaggskeppet.
Karin Markides, rektor för Chalmers
bild Oscar Mattsson
Exempel på förväntade grafenbaserade produkter är ultrasnabb och formmässigt flexibel elektronik såsom elektroniskt papper och böjbara smarta telefoner, lättare och mer energieffektiva flygplan samt avancerade batterier. På längre sikt förväntas grafen ge upphov till nya typer av datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar såsom konstgjorda näthinnor.
– Med över 100 deltagande universitet och företag från 17 länder redan från start är möjligheterna stora att åstadkomma både vetenskapliga och industriella genombrott som kommer att gynna alla delar av Europa i framtiden, säger Karin Markides.
Flaggskeppet kastar loss under 2013 med en totalbudget på 54 miljoner euro för de första 30 månaderna, medel ur EU:s sjunde ramprogram. Forskningsmässigt bidrar Sverige med grupper från Chalmers, Umeå universitet, Karolinska institutet och Linköpings universitet. Enligt planerna kommer de svenska grupperna tillsammans att få 2,4 miljoner euro från EU i denna uppstartsfas. Chalmers får dessutom 2,7 miljoner euro från EU för sin koordinerande roll.
Filed under: SvenskTeknik