Genvägar som styr din smartphone
Shortcut Labs är ett företag som startats av en student från KTH och som uppfunnit bluetoothknappar som man kan fästa var man helst önskar sig. På jackan, på instrumentpanelen i bilen, på kylskåpet eller cykelns styre.
– Vi har utvecklat små tryckknappar som kommunicerar med din smartphone och apparna i den, säger Joacim Westlund, grundare av Shortcut Labs. Knapparna kan ligga i flera år utan att man trycker på dem, eller så kan man använda 200 gånger per dag.
Låter det flummigt? Det är det inte. Med ett liv som allt mer flyttar in i smartphonen – shoppinglistor, träningsappar, mejlen, tv:n och mycket annan underhållning, mötestiderna och så vidare – förenklar knappen helt klart åtkomsten till din vardag.
– Det finns hur många användningsområden som helst. Jag kan sätta knappen på jackan och med ett klick starta eller stänga av Runkeeper-appen. Är du själv hemma och tappat bort mobilen? Tryck på knappen och mobilen börjar ringa. Befinner du dig i en otrygg eller rentav hotfull situation, klicka på knappen och skicka ett SMS med dina gps-koordinater till människor som kan hjälpa dig. Är det dags att köra hem från jobbet kan knappen kopplas till den populära appen Wase som ger dig bästa resvägen hem för att undvika bilköer.
Det finns också många fler tänkbara användningsområden för företagets knappar.
– Motormännen har visat stort intresse för knappen. Det är kanske inte så konstigt med tanke på den nya lagändringen som gör att bilförare inte längre får hålla på med mobilen i fordonet när de kör.
Knappen skall lanseras till sommaren och kommer att kosta runt 100 kronor styck.
Hjälp på vägen har Joacim Westlund och hans tre kollegor Amir Sharifat, Malin Arvidsson och Pranav Kosuri fått från så väl KTH Innovation som KTH:s studentinkubator Student Inc. Här handlar det om stöd inom bland annat affärsutveckling, finansiering och juridik. Som en del i kommersialiseringsprocessen har företaget också blivit antagna till USA-inkubatorn Highway1.
– Highway1 kommer att hjälpa oss med industrialiseringsprocessen för att nå ut snabbt till marknaden, säger Joacim Westlund. Det är det de är kända för. Sin snabbhet. Under våren kommer vi att arbeta parallellt från San Fransisco och Stockholm.
Han har också fått ytterst viktig assistans från Stockholm stad.
– Allt började med att jag fick 50 000 kronor i form av Stockholm Stads innovationsstipendium för två år sedan. Annars hade det varit svårt för att inte säga omöjligt att bygga upp det här bolaget och jobba vidare med vår idé, säger Joacim Westlund.
Knapparna har från start egentligen två funktioner. Den ena som nås med ett klick och den andra genom att man håller in knappen.
– Knapparna kan enkelt konfigureras till det kunden önskar att de ska göra. Knappen kommer också med ett öppet gränssnitt så att den som vill kan integrera knappen i sin app.
En kickstartkampanj kommer att dra igång i april.
– Man kommer att få knappen först, tillgång till API:et och så vidare om man är med och stödjer oss.
Joacim Westlund har studerat civilingenjörsutbildningen Design och produktframtagning, medan Amir Sharifat pluggar Industriell produktion vid KTH just nu. Malin Arvidsson läser Design och produktframtagning och Pranav Kosuri kommer närmast från Stockholms universitet.
Knappen fungerar både till Androidbaserade mobiler som Iphone och Ipad.
Filed under: SvenskTeknik