Europeiska ingenjörsstudenter skapar visioner

Ytan där de närmare 40 ingenjörsstudenterna håller till andas kreativitet. Sorlet är slående och grupper av studenter håller till i olika delar av lokalen. En av grupperna finns framme vid scenen. Där visar en av studenterna häftiga teknikbilder som ska sätta igång tankarna på de andra. Det lyckas och spontana idéer förs fram. Att just tänka visionärt är ett av målen på denna två veckor långa intensivutbildning – Engineering Visions – med deltagare från sex länder i Europa.

09vast01
Till vänster ses Kenneth Eriksson, ansvarig från Högskolan Väst, i dialog med en av studentgrupperna. Foto: Anna Hallberg

Samuel Silver Moos är en av studenterna framme vid scenen. Han är från Schweiz och ska snart påbörja sitt fjärde år inom Systems Engineering. Han är entusiastisk så här långt och ser många fördelar med att delta:
– Jag siktar på att få en anställning där jag får resa mycket. Jag vill därför få erfarenhet från andra länder och möta andra kulturer. Det är något man bara kan lära sig om man upplever det och inte i skolbänken.
Robin Billett håller med. Han läser till maskiningenjör på Högskolan Väst.
– Att få träffa andra som läser liknande ämnen är kul och nyttigt. Jag tror jag kommer ha nytta av att ha mött andra kulturer och veta vad som gäller i olika situationer. Sedan är det jättebra att få öva på teknisk engelska.
Båda tycker också upplägget är bra – med det visionära i fokus och att det inte är så uppgiftsstyrt inom vissa givna ramar.
– Det är otroligt kreativt och det behöver man träna på. Man är mer van vid att ha en fast uppgift att hålla sig inom. Men här vill företagen som vi ”jobbar” för ha våra lite galna idéer om framtiden.

Bränslestation på månen
Niklas Ericsson och Kenneth Eriksson, två av de tre ansvariga på Högskolan Väst, är också på plats. Den tredje läraren från Högskolan Väst, Anneli Martin, håller på att förbereda sin presentation om poster design. Det är femte gången högskolan är med, och alltså värd denna gång, och man har tidigare besökt Polen, Schweiz, Nederländerna och Tyskland. Upplägget är en blandning av inspirationsföreläsningar och besök, sociala aktiviteter och ett större projektarbete ofta i samarbete med något företag. Denna gång finns bland annat GKN Aerospace, NEVS, Trollhättans Stad och RUAG Space med. Temat är hållbarhet.
– GKN har till exempel bett studenterna titta på möjligheterna att skapa en bränslestation på månen. Där ska man kunna mellanlanda sin farkost, tanka, och sedan köra vidare mot Mars. En minst sagt spännande tanke, säger Kenneth Eriksson.

Språngbräda till utlandsstudier
Med på plats finns också lärare från studenternas lärosäten. Flera av dem är eldsjälar som varit med i alla fem år, liksom också Niklas, Kenneth och Anneli har. Det faktum att de lägger två veckor av sin sommarledighet på detta visar på stort engagemang.
– Det ger mig mycket personligen men är också värdefullt för varje student och lärosäte. Det finns många exempel på spin-off-effekter. Det kan vara en språngbräda till längre utlandsstudier, längre lärarutbyten, forskningssamarbete, vetenskapliga artiklar eller nya samarbeten mellan lärosäten och länder, säger Martin Löffler-Mang, lärare från Hochschule für Technik och Wirtschaft des Saarlandes i Saarbrücken i Tyskland.
Martin vill också poängtera syftet med Engineering Visions där målet är tredelat: att lära sig arbeta i internationella team, att få fram en vision och att reflektera över och förbättra sina personliga förmågor.
– Alla tre är viktiga men där själva uppgiften att få fram ett resultat är underordnad. De två andra är nog så viktiga. Många som varit med tidigare poängterar den sociala aspekten och att de skapar relationer de bär med sig hela livet, såväl i privatlivet som i kommande yrkesliv.

Medverkande lärosäten:
Högskolan Väst, Trollhättan
Lodz University of Technology, Lodz, Polen
NTB Fachhochschule Ostschweiz, Buchs, Schweiz
Saxion University of Applied Sciences, Enschede, Nederländerna
Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes, Saarbrücken, Tyskland
Glasgow Caledonian University, Glasgow, Skottland
Kontakt:
Niklas Ericsson, niklas.ericsson@hv.se
Kenneth Eriksson, kenneth.eriksson@hv.se
Anneli Martin, anneli.martin@hv.se

Text och foto: Anna Hallberg

Comments are closed.